Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 29 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Goudeerlijk over de eerste twee jaar van het moederschap

De eerste twee jaar na de bevalling kunnen soms best heftig zijn. Nachtelijke voeding, weinig slaap en vooral veel luiers. Nadat haar dochtertje Violet werd geboren pakte Anna Ogier-Bloomer haar camera weer op, want stoppen zou ze nooit als fotografe in hart en nieren. Haar nieuwe project Letdown brengt dan ook de typische en soms psychisch zware momenten tijdens de eerste twee jaar van haar moederschap in beeld.

Overwinning

Anna heeft haar familie al 15 jaar lang tig keer voor de lens gehad. ‘Dus ik móest mijn dochtertje ook op de foto zetten en dat was ook volkomen logisch, maar hoe precies vond ik ineens echt moeilijk,’ vertel Anna. ‘Violet moest vastgehouden worden en ze sliep niet meer dan een paar uurtjes per keer in die eerste jaren. En ze knijpt graag tijdens de borstvoeding.’ Daarom voelde elk goed shot als een echte overwinning. Ze wilde vooral laten zien hoe het hele proces zichzelf en haar lichaam veranderde. Hoe veel pijn én uiteraard plezier alles haar bracht.

Survival modus

En de rust die ze nodig had. Daarom zitten er ook foto’s tussen waarop Anna en Violet samen slapen. Intieme beelden die laten zien dat het moederschap ook veel rust nodig heeft. Zij en haar man stonden in een soort survival modus. Ook zo’n tukje voelde telkens weer als een cadeau.

LEES OOK: 12 hoogte- en dieptepunten in het eerste jaar als moeder

Alles anders

Uiteraard zijn de eerste twee jaar pas het begin van het verhaal van deze moeder, de serie is dus nog lang niet compleet. Anna wil ook graag de hele ontwikkeling vastleggen. Ze hoopt dat de foto’s haar eigen ‘reis’ als moeder laten zien, dat je veel moet ontdekken en dat er ook veel verandert onderweg. ‘Sowieso is nu al álles anders dan voordat ik moeder werd. Maar positief, het is geweldig.’

Fotoserie

De rake foto’s die Anna maakte:
Samen uitgeput.

Voeden op de raarste momenten.

Een baby met grijpgrage handjes.

Co-sleeping met Violet én m’n moeder.

Heerlijk om even te ontspannen in het appartement van m’n ouders in Griekenland.

Samen ziek…

Eerste nacht thuis.

Overproductie, gelukkig kunnen doneren.

En aan de kolf.

Foto’s: Anna Ogier-Bloomer

Bekijk ook magische fotoserie over autisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Refinery29

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Goudeerlijk over de eerste twee jaar van het moederschap
Sluiten