Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Kids 27 februari 2015

Fotoserie laat de relatie tussen meisjes en de kleur roze zien

Van slaapkamer tot ondergoed en van speelgoed tot gadgets. Als het aan sommige meisjes ligt, moet alles roze zijn.

Fotograaf Kirsty Mackay groeide zonder de kleur roze, maar met blauw. Ze speelde ook niet met poppen, maar met Lego en meccano. Vanaf de jaren ’80 zag ze het fenomeen ‘roze’ groeien, met name op tv en in speelgoedwinkels. Toen ze een dochter kreeg kon ze echt niet meer om de kleur roze heen. Ineens had haar dochter zo veel roze kleren dat ze er een hele was mee kon vullen, zonder dat ze daar ooit écht voor had gekozen.

Mackay is het er niet mee eens dat jonge meisjes altijd maar in de richting van één kleur worden geduwd. ‘Het is een beperking in de vrijheid.’ Daarom vindt ze het ook niet verbazend dat er nog steeds een gebrek is aan vrouwen in de top van de politiek en als CEO’s bij bedrijven. Als we het stereotype meisjes en roze niet eens kunnen doorbreken, hoe moet dat dan met het feit dat mannen bijna altijd de bestuurlijke functies bekleden?

Reportage

In haar nieuwe documentaire: ‘My Favorite Color Was Yellow’ onderzoekt Kirsty de relatie tussen jonge meisjes en de kleur roze. Op dit moment probeert ze geld in te zamelen via kickstarter, om de reportage als boek uit te kunnen geven.

Lees ook: De roze vs. blauw gekte: kinderkamers en speelgoed anno nu

Reageer op artikel:
Fotoserie laat de relatie tussen meisjes en de kleur roze zien
Sluiten