Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Mind maart 5, 2015

Foutje, bedankt: zo ga je verder na een misstap

Je kent ze wel. Van die nachten waarin je je suf ligt te piekeren over een fout die je hebt gemaakt. Zit je vast in het verleden, dan is het lastig om verder te gaan. Meestal maken we zelf van een mug een olifant en heeft niemand jouw misstap door. We zijn zo op onszelf gefocust, dat we al snel denken dat anderen er een big deal van maken.

Is het echt zo erg of zijn onze gedachten gewoon op hol geslagen? Zo kom je erachter:

1. Als het iets is dat ik heb gezegd, hangen er dan echt consequenties aan?
2. Is er iets dat je kunt doen om het goed te maken? Doe het! Zo weet je dat je er alles aan hebt gedaan en kun je jezelf wat rust geven.
3. Heb je gedaan wat je kon doen, maar maak je je nog steeds zorgen? Stop ermee, de enige die er nadeel van heeft, ben jij.
4. Vraag jezelf af: heb je bewijs dat jouw acties tot een catastrofe hebben geleid?
5. Loop je over van spijt? Stop die gedachten. Adem diep in en uit en kijk om je heen. Op dit moment gaat alles om je heen prima!
6. Onthoud: jij controleert je gedachten.
7. Zit je met hetgeen dat fout is gegaan in je hoofd? Focus dan op hoe je het in de toekomst gaat aanpakken. Verbreek het gedachtenpatroon. Neem een momentje om je te visualiseren hoe je het anders zou doen.
8. Spijt zorgt ervoor dat je niet verder kunt, vermindert je creativiteit en zorgt voor minder zelfvertrouwen. Je zult zien dat je over iedere keuze gaat twijfelen. Uiteindelijk draait het allemaal over vooruitgang en actie ondernemen!

Kom uit die negatieve spiraal en word een positief persoon!

Reageer op artikel:
Foutje, bedankt: zo ga je verder na een misstap
Sluiten