Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 29 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

9 x foutjes op het gebied van seks die je maakt als dertiger (en hoe je hier direct verandering in brengt)

Veel vrouwen voelen zich naarmate ze de dertig passeren sexyer én meer in contact met hun lichaam dan in hun twenties. Op deze leeftijd ervaren vrouwen dus vaak enorm goede seks. Toch zijn er een paar foutjes die dertigers maken, waardoor ze onbewust niet optimaal genieten.

Zonde, toch? Seks-therapeuten zetten tien veelvoorkomende foutjes op een rij en leren hoe je ze vandaag nog achter je laat.

1. Luie seks

Natuurlijk kom je uiteindelijk in een bepaalde routine met je partner, maar een vaste routine op seks-gebied is niet wat je wil. Met luie seks bedoelen we geen lazy standje, maar lui als in el-ke keer hetzelfde: uitkleden en alleen, hup, voor het orgasme gaan. Het gedeelte waarin je elkaar sensueel aanraakt, gepassioneerd kust en samen zo geil mogelijk wordt, wordt overgeslagen. Klaarkomen is leuk hoor, daar niet van, maar door luie seks ontdek je niets nieuws en langzaam maar zeker zal deze manier van seks effect hebben op je libido. Je krijgt op lange termijn simpelweg minder zin.
Oplossing: je hoeft echt niet per se meer tijd te maken voor seks, maar zorg dat je de tijd die je hebt goed gebruikt. Focus je niet alleen op dat orgasme, leef in het moment.

2. Schrikken wanneer je geen zin hebt

Verlang je even niet extreem naar seks met je partner? Geen paniek! Verlangen is in in een lange relatie iets wat af en toe even kan zakken en dan weer sterker terugkomt. Ook al lijkt deze tip misschien een beetje tegenstrijdig wanneer je er niet zo naar verlangt: regelmatig seks hebben kan er voor zorgen dat je weer zin krijgt. Misschien vergeet je soms gewoon even wat je mist.

3. Je seksleven vergeten wanneer je moeder bent geworden

Natuurlijk kosten kinderen enorm veel tijd en aandacht – dag én nacht – en ben je al blij als je af en toe een kwartiertje in stilte op de bank kan zitten. Logisch ook, dat een potje seksen niet het eerste is wat in je opkomt als je je baby éindelijk in slaap hebt gekregen. Toch raden therapeuten je aan om er wel voor te gaan. Juist nu jullie samen een kind hebben is het belangrijk om elkaar en elkaars verlangens niet uit het oog te verliezen. Door seks te hebben zullen jullie je weer met elkaar verbonden voelen, wat alleen maar top is voor jullie relatie.

4. Seks te serieus nemen

Sta open voor verschillende soorten seks en nieuwe standjes, en wees vooral géén perfectionist op seksgebied. Neem de seks niet te serieus. Merk je dat je niet echt plezier beleeft in bed? Dan is de kans groot dat je teveel in je hoofd zit. Probeer eens te stoppen met denken en echt te voelen met je lichaam. Alleen dan kun je écht genieten.

LEES OOK: Aan iemand anders denken tijdens de seks: dit is waarom

5. Niet op de clitoris focussen

Dat je van alleen penetratie niet klaarkomt is helemaal niet vreemd: maar liefst 97 procent van de vrouwen heeft stimulatie van de clitoris nodig om tot haar hoogtepunt te komen. Raak jezelf aan tijdens de seks of gebruik een speeltje dat je een fijn gevoel geeft. Ontdek wat jíj lekker vindt en vertel dit aan je partner. It’s your party.

6. Pijnlijke seks

Zeker na de bevalling kan penetratie voor vrouwen hartstikke pijnlijk zijn. Toch doorbijten en seks hebben ondanks de pijn, kan er op lange termijn voor zorgen dat je minder zin krijgt en de seks – bewust of onbewust – een beetje ontwijkt. Doorzetten tijdens pijnlijke seks is dus niet de manier. Wees niet bang om hulp te zoeken, een bekkentherapeut of de huisarts kunnen je van je pijn afhelpen. En dat is het dubbel en dwars waard.

7. Seks is geen prioriteit

Over het algemeen heb je als dertiger een aardig druk leven en een hoop verantwoordelijkheden. Veel koppels investeren hierdoor zonder dat ze het doorhebben minder tijd in hun relatie en seksleven. Want laat dat seksleven nou juist behoorlijk wat tijd, energie en aandacht vragen. Probeer het eens zo te zien: wanneer jij en je partner op romantisch – én seksgebied lekker gaan, zitten jullie straks weer boordevol energie voor alle andere verantwoordelijkheden. Investeer dus in je relatie en maak van seks een prioriteit.

8. Niet masturberen

Seks met je partner en solo-seks zijn twee verschillende werelden. En wanneer je seks hebt met je partner betekent dat níet dat je moet stoppen met masturberen. Integendeel. Tijdens solo-seks stimuleer je namelijk de opwindingsrespons van je lichaam en kom je beter met je lichaam in contact. Je kunt het zien als een soort vorm van mindfulness die goed is voor je humeur en ervoor zorgt dat je beter slaapt. En oja: hoe beter je je eigen lichaam kent, hoe beter je je partner kunt begeleiden naar jouw hoogtepunt. Neem dus vooral wat tijd voor jezelf.

9. Je seksleven vergelijken met dat van een ander

We vergelijken onszelf al genoeg met anderen, dus laten we in ons seksleven vooral kijken naar wat wíj fijn vinden. Natuurlijk is het heerlijk om met je vriendinnen over seks te kletsen, maar gebruik hun verhalen niet als bepaalde maatstaven waar jij van jezelf ook aan moet voldoen. Jouw sexy time moet volledig gebaseerd zijn op de verlangens van jou en je partner, en daar heeft niemand anders iets mee te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x foutjes op het gebied van seks die je maakt als dertiger (en hoe je hier direct verandering in brengt)
Sluiten