Redactie
Redactie Lifestyle 14 november 2014

Freaky! Toetsenborden bepalen onze keus in babynamen

Het kiezen van een babynaam is niet altijd even makkelijk. Je kunt voor traditioneel gaan, zoals Sophie of Willem, maar ook kiezen voor een naam die vrijwel nooit voor-komt, zoals Kaidy of Jaedon. De keus is aan jou! Of toch niet helemaal? Wat als blijkt dat we onbewust een bepaalde richting op worden gestuurd?

Tja, we weten het eigenlijk allemaal: we pikken onbewust veel meer op dan we denken. Maar ook babynamen? Op tv, in magazines, op werk, overal hoor je constant namen die je aanspreken. Maar wetenschappers menen nu een andere inspiratiebron te hebben gevonden: ons toetsenbord! Het ‘qwerty’ toetsenbord om precies te zijn…

Een nieuw onderzoek suggereert dat mensen geneigd zijn om namen te kiezen die je vooral op de rechterhelft van het toetsenbord intikt. Denk aan ‘Luuk’ of ‘Julia’. De meeste letters bevinden zich rechts van de TGB. Alleen hoe komen ze daar bij?

Het zal je verbazen! Eerst stelden de onderzoekers vast wat het begin was van het qwerty-tijdperk. Sinds wanneer typen we massaal op deze wijze? Dit is blijkbaar het jaar 1990. Vervolgens maakten ze een lijst van ruim 700 babynamen uit de jaren ’60 tot 2012.

En wat bleek? Sinds 1990 bevatten babynamen aanzienlijk meer letters aan de rechterkant van het toetsenbord. Dit zou komen omdat de meeste mensen rechtshandig zijn en hun dominante kant associëren met goede dingen. Eén van de hoofdonderzoekers vertelt: ‘dit betekent niet dat iedereen hun kind een naam geeft met letters aan de rechterkant van het toetsenbord. Dit effect werk onbewust en is statistisch waar te nemen.’

De proef op de som

Aangezien ik zelf ‘Eva’ heet, begon ik toch een beetje te twijfelen aan de uitkomst van dit onderzoek. ‘Uhm, alle letters bevinden zich links van de TGB…’ Maargoed, ze hebben het over statistieken en niet over individuele gevallen. Tijd om de Nederlandse top 10 babynamen er bij te halen!

Top 10 jongensnamen
Tim = meer rechts
Lucas = meer links
Thomas = meer rechts
Ruben = meer rechts
Thijs = meer rechts
Lars = meer links
Luuk = meer rechts
Bram = meer links
Sven = meer links
Julian = meer rechts

Top 10 meisjesnamen
Sophie = meer rechts
Julia = meer rechts
Emma = gelijk
Lieke = meer rechts
Lotte = meer rechts
Sanne = meer links
Eva = meer links
Anna = gelijk
Lisa = gelijk
Fleur = gelijk

Conclusie: ook op basis van deze Nederlandse kindernamen lijkt er een voorkeur te zijn voor letters aan de rechterkant van het toetsenbord. Zou vandaag de dag technologie dan echt invloed hebben op het kiezen van een babynaam? Wat denk jij? Berusten de bevindingen op toeval of zou er toch een kern van waarheid inzitten?

Reageer op artikel:
Freaky! Toetsenborden bepalen onze keus in babynamen
Sluiten