Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 13 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Frederique (43): ‘Mijn tweeling gaat constant de strijd met elkaar aan’

Pubers kunnen af en toe best pittig zijn. Zeker als je er twee van dezelfde leeftijd hebt. Frederique heeft een tweeling die telkens de strijd met elkaar aangaat. “Ze maken al van jongs af aan van alles een wedstrijd en daarnaast hebben ze vaak ruzie. Het lijkt wel alsof het hier nooit eens normaal kan gaan. Ik ben het helemaal zat.”

“Wat waren we blij toen we dertien jaar geleden ouders werden van een jongenstweeling, Youp en Floris. We wisten zeker, dat ze in de toekomst veel aan elkaar zouden hebben én beste vrienden zouden worden. Op dat moment wisten wij nog niet dat we daar helemaal naast zouden zitten.

Constante strijd

Al op de basisschool in groep 3 begon de strijd tussen onze tweeling. Ze wilden altijd overal het beste in zijn. Allebei. Als de één ergens minder goed in was, was direct de hele dag verpest. Niet alleen gingen ze de strijd met elkaar aan op school, ook buiten schooltijd was dat het geval. Ze zaten samen op voetbal in hetzelfde team, dus je zou denken dat ze daar wel zouden leren samenwerken. Ze wilden ook daar allebei dezelfde positie innemen en allebei de beste zijn. Het was dus niet alleen voor de jongens zelf frustrerend, maar ook voor de rest van het team.

Eerste liefde

Youp werd in groep 8 voor het eerst verliefd op Gigi. Toen Floris dat hoorde deed hij er alles aan om Gigi te veroveren als zijn vriendinnetje. Ook hiervan maakten ze weer een wedstrijd. Zelfs de leraren op de basisschool begonnen het vervelend te vinden, dat onze zoons telkens met elkaar de strijd aan gingen.

Aparte klassen

Tijdens de overgang naar de middelbare school hadden we expliciet gevraagd om onze zoons in aparte klassen te zetten. Wat waren we die eeuwige strijd zat. Gelukkig werd de tweeling in aparte klassen gezet. We dachten dat daardoor de ergste strijd wel zou stoppen, maar helaas. Aparte klassen of niet, de strijd ging gewoon verder. Zo houden ze nu al bijna anderhalf jaar lang een wedstrijd wie voor welke toets het hoogste cijfer haalt. Ik ben trots op de hoge cijfers die ze halen, maar de manier waarop, dát is voor niemand leuk.

Puberteit

Nu Youp en Floris in de puberteit terecht zijn gekomen is er ook veel ruzie binnen ons gezin. Ze schreeuwen naar elkaar en er wordt veel met deuren geslagen. Mijn man en ik weten soms echt niet wat we moeten doen. Ze zijn alle twee erg aanwezig en gemeen tegen elkaar als ze ruzie maken. Ze hebben alle twee schuld, het is niet dat de één vaker begint dan de ander. Ik vind het jammer dat het nooit eens normaal kan gaan.

Band samen

Ik hoor om mij heen dat tweelingen altijd een goede band hebben en alles samen willen doen. Ik vraag me af wat er bij ons is misgegaan. Het zou zo fijn zijn om die twee eens samen te zien zonder die eeuwige strijd. Ik hoop dat ze in de toekomst gaan veranderen en gaan inzien dat het leven geen wedstrijd is. Het enige wat ik wil is dat ze een goede band krijgen.”

Anneloes: ‘Mijn zoon van zestien gaat nu al telkens vreemd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme