Redactie
Redactie Relatie 1 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen relatie, geen vriendschap, maar net er tussenin: werkt dat?

Geen relatie, geen vriendschap, maar net er tussenin zitten: dat is eigenlijk de beste omschrijving van het begrip ‘friends with benefits’. Maar werkt zo’n constructie eigenlijk?

Friends with benefits: wel de lusten, niet de lasten. Tussen relatie en vriendschap in, zonder echt ergens aan vast te zitten. Voor sommigen klinkt dit waarschijnlijk als een ideale situatie, maar kan zo’n constructie eigenlijk werken?

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

Gecompliceerder dan je denkt

Het lijkt zo simpel, maar juist een afgebakende relatie als deze vergt enorm veel communicatie. Als je alleen vrienden bent of als je een relatie hebt, weet je ongeveer waar de grenzen liggen. Maar hoe zit dat als je ‘friends with benefits’ bent?

Je zult goed met elkaar moeten communiceren en bespreken waar de ‘benefits’ beginnen en eindigen. Het is onvermijdelijk om bij dit soort gesprekken over gevoel te beginnen en daar ligt nu juist de ironie.

Leer de lichaamstaal van anderen lezen met déze tips van experts

Waar ligt de grens?

Uit de praktijk blijkt dan ook vaak dat men dit soort gesprekken liever uit de weg gaat. Wat volgt is een gekke relatie met heel veel mist, waarbij beide partijen niet goed weten waar ze aan toe zijn.

Uit onderzoek van Kendra Knight, professor communicatie aan DePaul University, blijkt dat een gesprek over grenzen vaak resulteert in het einde van de ‘benefits’. Als reden gaven de geïnterviewden dat zo’n gesprek overkomt als onzekerheid en dat is natuurlijk alles behalve aantrekkelijk.

Wat echter opvallend is, is dat diezelfde mensen ook aangaven jaloers te zijn als zij hun ‘friend with benefits’ zagen flirten met iemand anders. Een en al tegenstrijdigheid, dus.

Moeder schrijft: ‘Ik heb het uitgemaakt met mijn beste vriendin’

Alleen maar plezier?

Een relatie die je alleen aanspreekt wanneer je daar zin in hebt, is dus eigenlijk verre van ideaal. Er is altijd wel iemand die zich niet begrepen of gekwetst voelt, waardoor juist het spontane en leuke eraf gaat.

Het is vrijwel onmogelijk voor twee mensen om (veel) tijd met elkaar door te brengen, zonder dat daar iets van emotie of gevoel bij komt kijken. Een band bouwt zich soms heel onbewust en langzaam op, maar dat betekent niet dat hij er niet is.

En laten we eerlijk zijn: een relatie zonder gevoel is als een auto zonder banden. Je kunt proberen om er een stukje mee te rijden, maar uiteindelijk zal het voertuig toch uit elkaar vallen. Ga zorgvuldig om met je gevoelens (en die van een ander) en wat voor relatie je ook aan wil gaan, wees altijd eerlijk en open tegen elkaar. Dat geeft uiteindelijk de meeste ‘benefits’!

Troubles in paradise? Dit simpele trucje kan elke relatie van de ondergang redden

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Geen relatie, geen vriendschap, maar net er tussenin: werkt dat?
Sluiten