Frisdrank minder zoet

Frisdrank wordt minder zoet. Brancheorganisatie de Nederlandse Vereniging frisdranken, waters en sappen overhandigde plannen om suiker in frisdranken fors te verminderen. Het is niet ondenkbaar dat tekorten worden aangevuld met zoetstoffen. Volgens onderzoekers niet altijd de allerbeste keuze…

1. Au, door aspartaam

Volgens onderzoekers zou de aspartaam in cola light hoofdpijn veroorzaken bij sommige mensen. Heb je dus regelmatig hoofdpijn, dan is het nuttig even kritisch te kijken naar de drankjes in je koelkast.

2. Dikker door diet coke

Light frisdrank wordt ook gelinkt aan gewichtstoename. Tijdens een studie aan de Universiteit van Texas bleek dat mensen die light frisdrank dronken vaker meer buikomvang kregen. Eén van de theorieën is dat het beloningscentrum door de light versie wel getriggerd wordt, maar er geen beloning plaatsvindt. Daardoor zou je meer gaan eten om dit in evenwicht te brengen.

3. Geen glazuur

Citric acid zit in veel frisdranken en dus ook in light varianten. Het zorgt voor beschadiging van je tandglazuur. Veel frisdrank drinken kan tot gevolg hebben dat je glazuur sprongen achteruit maakt en je tanden ook gevoeliger worden voor koude en warme dranken of eten.

4. Sneller dronken

Mix je light frisdrank met alcohol, dan word je sneller dronken dan als je het mixt met frisdrank met suiker, zegt een (overigens kleine) studie aan de universiteit van Kentucky.
De suiker zou ervoor zorgen dat de alcohol minder snel in je bloed komt, waardoor je dus minder snel dronken wordt.

5. Deprimerend drankje

Er zijn aanwijzingen dat light frisdrank een grotere kans geeft op depressieve klachten. Mensen die meer dan vier glazen per dag drinken, zouden 30% meer last hebben van depressieve gevoelens.

6. Niet goed voor je botten

Frisdrank met koolzuur heeft een negatief effect op botten; het zorgt voor toename van osteoporose (‘oplossen’ van het bot, waardoor deze makkelijker breekt). Zelfs extra calciuminname of het nemen van vitamine-supplementen kan daar niets aan veranderen.

Ga jij voor suikervrij? Doe dan vooral dit niet… >

Ben je het ermee eens of vind je het gezeur, deze donkere kanten van light frisdrank? Praat erover mee op Facebook!

Reageer op artikel:
Frisdrank minder zoet
Sluiten