Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 24 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

De vetvijver schoonmaken: zo tover je hem weer om tot een schone frituurpan

We slingeren zo nu en dan maar al te graag de sputterpan (aka friteuse) aan om te genieten van frietjes (of patat) en lekkere snacks. Heb je een wekelijkse frietdag? Dan is het wel verstandig om je frituurpan regelmatig schoon te maken. En dat is iets minder snel gepiept dan het frituren zelf, helaas.

Je weet dat je de friteuse schoon moet maken als je friet heel snel goudbruin worden maar nog niet klaar zijn. Dat heeft alles te maken met verouderd vet, al het eten dat er in gaat kleurt dan eerder bruinig. Vlekken op de frituurpan of deksel zijn natuurlijk ook al tekenen dat het hoog tijd is voor een schoonmaakbeurt.

Zo heb je binnen no-time een schone frituurpan

Je frituurpan schoonmaken is nou niet bepaald een klusje waar je om staat te springen. Maar als je lekkere frietjes wil blijven bakken, moet het toch echt gebeuren . Er zijn verschillende manieren hoe je aan de slag kunt gaan. Wij lichten er een paar voor je uit. Als eerst: wat moet je eigenlijk allemaal schoonmaken?

  • Haal de stekker van de frituurpan uit het stopcontact
  • Vergeet het frituurvet niet te vervangen
  • Berg het frituurvet goed op (gooi het weg en/of recycle het)
  • Binnenpan van de frituurpan schoonmaken
  • Het mandje schoonmaken
  • De deksel schoonmaken
  • De buitenkant van de frituurpan schoonmaken

Frituurpan schoonmaken: aan de slag

Frituurvet verwijderen

Het verwijderen van het frituurvet is de eerste stap als je je frituurpan wilt schoonmaken. Trek voordat je begint altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Is je vloeibaar frituurvet nog geschikt is voor hergebruik? Dan kun je dit zolang in een lege frituurvetflacon doen. Vast frituurvet kun je tijdelijk in een pan bewaren.

Toch toe aan nieuw vet? Dan moet je ook het oude vet terug doen in de verpakking en het goed afsluiten. Spoel het frituurvet nooit weg in de afvoer, dat zorgt voor verstoppingen. Je kunt het vet inleveren bij inzamelpunten, zodat het weer gerecycled kan worden tot biobrandstof. Is inleveren geen optie voor je? Dan kan het vet (zeker als het gaat om kleinere restjes) terecht bij het restafval.

Tijd om de frituurpan schoon te maken

Nu het vet eruit is, kun je beginnen aan het schoonmaken van de frituurpan. Haal eerst de overige vetresten eruit met keukenpapier. Ben je daarmee klaar? Dan komen de echte schoonmaakmiddelen erbij kijken. Zo kun je gebruik maken van afwasmiddel, vaatwastabletten, friteusereiniger en – hoe kan het ook anders – soda.

Vaatwastabletten

Mogen onderdelen van jouw frituurpan in je vaatwasser? Lucky you! Zeker doen, want dit is effectief en scheelt je een hoop tijd. Maar in veel gevallen kan dat niet, maar het is niet de enige manier waarop je gebruik kan maken van een vaatwastablet.

Vul je frituurpan voor 3/4 met water, voeg een vaatwastablet toe, hang het mandje erin en zet de frituurpan 10 minuten aan op 90 graden celcius. Na afloop leeg je (wees voorzichtig!) de binnenpan en spoel je alles goed na met heet water. Tip: zet bij deze methode je raam open, of doe het buiten, want er kunnen aardig wat dampen ontstaan.

Soda

Soda is een uitstekende ontvetter, dus ook dit middeltje kan goed van pas komen. Je gaat hetzelfde te werk als met bovenstaande optie, maar in plaats van de vaatwastablet, doe je er nu een paar eetlepels soda bij. Easy!

Afwasmiddel

Afwasmiddel werkt ook heel ontvettend en is daarom een geschikt middel om je frituurpan mee schoon te maken. Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en schrobben maar met de afwasborstel. Je kan zowel het frituurmandje als de deksel hierin schoonmaken.

Toch is dit niet de meest ideale optie, omdat je waarschijnlijk meerdere malen je sopje moet vervangen wil je écht al het vet de das om doen.

Friteuse reiniger

Er bestaat ook een speciale friteuse reiniger voor je frituurpan. Ook dit is een fijne optie én damp-vrij. Vul ook hier de binnenpan met warm water en voeg de aanbevolen dosis friteuse reiniger toe. Laat het zo’n 15 minuten intrekken et voilà, klaar ben je. Spoel wel de frituurpan en het mandje nog even na met warm water.

Tips om de frituurpan langer schoon te houden

Er zijn dus meerdere manieren om je frituurpan schoon te maken. Het is misschien ook een kwestie van uitvinden wat het makkelijkst voor jou werkt. Om deze nare klus wat minder groot te maken, hebben we nog wat tips voor je:

Maak de frituurpan direct na gebruik schoon

Na gebruik zijn er wellicht wat vet spetters op de zijkanten en op de deksel van de frituurpan terecht gekomen. Maak deze direct na gebruik schoon – wel als de pan is afgekoeld en de stekker eruit is – zodat het niet aankoekt en de volgende keer weer erger inbrandt met bakken.

Vervang het vet regelmatig

Hoe vuiler het vet, hoe viezer de pan. De stukjes die achter blijven, laat je zo telkens weer meebakken én afkoelen en daar wordt de frituurpan niet schoner op.

Daarnaast is het frituurvet regelmatig vervangen niet alleen fijn zodat het schoonmaken je gemakkelijker afgaat, maar zorgt het er ook voor dat je lekkerder eten bakt. Want die frietjes die te snel goudbruin worden, smaken toch echt een stuk minder lekker dan frietjes uit vers frituurvet.

Heb je de smaak te pakken wat betreft schoonmaken? Deze handige hacks wil je dan sowieso weten (en uitproberen!). 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De vetvijver schoonmaken: zo tover je hem weer om tot een schone frituurpan
Sluiten