Froukje: ‘Langzaam dringt tot me door wat de afgelopen weken onder mijn neus is gebeurd’

Columnist Froukje is getrouwd en moeder van twee jongens van 6 en 3 jaar. Is journalist, columnist, blogger. Kookt voor het ene kind lactosevrij, voor het andere vegetarisch. Ze is supertrots, maar sterft ook duizend doden als weer eens iemand zich op een loopfiets van een helling stort. Froukje is, kortom, een heel gewone moeder, samen met die andere moeder.

Column: Ontbijt op bed

‘Mama, ik heb iets voor je, maar je mag niet weten wat.’ Het is ruim twee weken voor Moederdag, maar omdat de vakantie begint, brandt het pakje nu al in zoons rugzak. Hij verstopt het (‘mam, je mag niet in de knutsel-la kijken’) en lijkt het te vergeten.
Tot er een noodgeval in de familie is, zijn andere moeder met spoed weg moet en hij met zijn ziel onder zijn arm loopt. Hij heeft behoefte zijn liefde aan me te verklaren en wil me nu direct zijn Moederdagcadeau geven. Hij wil niet wachten op mama P., het moet nú. Dus lees ik, zittend op de badkamervloer met een berg vuile was voor mijn neus, zijn gedicht en pak een prachtige boekenlegger uit. Hij had geen tijd om er twee te maken, laat de gulle gever nog weten, dus we mogen hem om de beurt gebruiken.

Lippenstiftkussen

‘Ik heb een verrassing voor de mama’s’, meldt de jongste als ik hem ophaal bij het kinderdagverblijf. ‘Ik leg één tekening onder mijn bed en één tekening onder mijn kussen’, vertelt hij. Eenmaal thuis overhandigt hij ons allebei plechtig een cadeautje. Verstoppen is van de baan, hij wil het onmiddellijk geven. We bejubelen zijn mooie tekeningen met echte lippenstiftkussen erop.

Plannenmaker

Het is inmiddels een week voor Moederdag en het lijkt erop dat onze zoons hun cadeaukruit hebben verschoten. Maar natuurlijk hebben we – niet voor het eerst – buiten onze oudste plannenmaker gerekend. Een paar dagen voor Moederdag kondigt hij aan samen met zijn broer het ontbijt te verzorgen op ‘MoederSdag’ zoals hij het consequent noemt. ‘Je moet alleen even komen helpen om het fornuis aan te zetten, want dat mag ik niet zelf doen van jou.’

Ontbijt!

Langzaam dringt tot me door wat de afgelopen weken onder mijn neus is gebeurd, zonder dat ik het in de gaten had. Onze zesjarige, die normaal gesproken superslecht is in geheimen bewaren, heeft nu in het diepste geheim een verrassing voorbereid. Terwijl ik het schattig vond dat eindelijk iemand interesse toonde voor wat ik in de keuken doe, had hij, zo blijkt nu, een doel voor ogen met al zijn vragen. Want wat heb ik hem op zijn verzoek allemaal leren maken? Koffie, roerei, smoothie.

Koffie, roerei en een smoothie: het perfecte Moederdagontbijt. Waarschijnlijk moet ik er op het moment suprême gewoon mijn bed voor uit, maar alleen al op dit plannetje van onze kleuter, met in zijn kielzog zijn peuterbroer, kan ik een jaar teren. Wat heerlijk om de moeders van deze twee te zijn!

Reageer op artikel:
Froukje: ‘Langzaam dringt tot me door wat de afgelopen weken onder mijn neus is gebeurd’
Sluiten