Janne Vogel
Janne Vogel Gezondheid 20 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Kinderen en fruit: wat geef je ze mee – en wat vooral niet?

Dat fruit hartstikke gezond is is algemeen bekend, maar niet elke fruitsoort is hetzelfde. Om het je tijdens je volgende tripje naar de supermarkt iets makkelijker te maken, zetten we een aantal feiten en fabels voor je op een rijtje.

Wat kun je je kids het beste meegeven en waarom? Is het goed om van alles een beetje in te slaan, of zitten de ‘bevroren mangoblokjes’ toch niet zo bomvol vitaminen als wordt beweerd? Lees vooral even mee.

Kinderen en fruit

Allereerst bestaat er een verschil tussen fruit dat relatief ‘veel’ suiker bevat en fruit dat weinig suiker bevat. Fruit dat laag in suiker is is niet per se beter; alle fruitsoorten zitten bomvol gezonde voedingsstoffen die belangrijk zijn voor ons lichaam. Vers fruit bevat natuurlijke suikers en een hoop vitaminen, mineralen en antioxidanten waar we ons lichaam erg blij mee maken. Je hoeft je kinderen dus echt niet alleen fruitsoorten mee te geven die weinig suiker bevatten, integendeel.

Suikers

Het probleem zit ‘m namelijk niet zozeer in de hoeveelheid suiker die een stuk fruit bevat. Het gaat meer om de hoeveelheid fruit die wordt gegeten, en hoe een stuk fruit wordt verwerkt. De focus moet dus vooral liggen op de kwantiteit en niet op de fruitsoort. Te veel is nooit goed.

We zetten hieronder op een rijtje welke fruitsoorten veel en weinig suiker bevatten, gewoon ter informatie.

Fruitsoorten die relatief ‘laag’ zijn in suiker:
Frambozen, blauwe bessen, kiwi, grapefruit, papaya, watermeloen.

Fruitsoorten die relatief ‘hoog’ zijn in suiker:
Kersen, mango, bananen, druiven, vijgen.

LEES OOK: 10 x de gaafste kindertraktaties met fruit waarmee je indruk maakt op de hele klas

Nog even voor de duidelijkheid: vers fruit is voor zowel kinderen als volwassenen altijd een goed idee, zo lang je niet overdrijft.

Hoe zit het met gedroogd fruit en fruit in blik?

Voor dit soort fruit geldt een iets andere ‘regel’. Gedroogd fruit is gecondenseerd en bevat daardoor meer suiker dan vers fruit. Fruit in blik zit daarnaast ondergedompeld in een soort zware siroop met een hoop suiker en is daarom niet de beste snack voor je kleine.

Gedroogd fruit is op zich een gezond en verantwoord tussendoortje voor kinderen, zolang je geen extreem grote porties serveert. Tip: mix een handvol van hun favoriete gedroogde fruit met een portie nootjes voor een gezonde vet- en proteïneboost. Ontzettend gezond en daarnaast heel erg lekker.

Hoe zit het met sapjes?

Je kunt je kind uiteraard een sapje of smoothie meegeven, maar het is belangrijk om je te realiseren dat sapjes minder gezond zijn dan een stuk vers fruit. De vezels die een stuk vers fruit bevat, gaan grotendeels verloren in een smoothie of sapje. En laten vezels nou net heel gezond en belangrijk zijn. Dagelijks fruit serveren is dus prima, maar houd de sapjesconsumptie binnen de perken.

Disclaimer: natuurlijk mag je helemaal zelf weten wat je je kind voorschotelt, bovenstaande informatie is enkel bedoeld als leidraad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme