Redactie
Redactie Mind 23 apr 2016

Ga er maar voor zitten. Dit is een ode aan de NL moeder

Jitra woonde een tijd in het buitenland en keert binnenkort weer terug, ‘voorgoed’. Op afstand realiseerde zij zich pas hoe stoer en moedig Nederlandse moeders zijn. Binnenkort maakt zij weer deel uit van team NL. Daarom nog even op gepaste afstand een ode.

Vijf jaar geleden vertrok ik met twee meiden. Nu keer ik terug met twee meiden, een dreumes jongen en een meisjesbaby in de maak.
Ik heb al weer een beetje rond geneusd in Nederland en ben maar vast begonnen met de voorbereiding en training. Want één ding kan ik jullie vertellen: Nederlandse moeders zijn de shit!

Hieronder een lijst met de voor mij meest in het oog springende skills die jullie in huis hebben.

[STAP stap=”1″]

Door weer en wind

Kroost wordt door weer en wind rondgesleept op de (bak)fiets. Door weer en wind!! En dat Hollandse weer is lang niet altijd lollig. Compleet met doorweekte paardenstaat (doch hippe Rains regencoat) zetten jullie vrolijk de kids af op school. Om daarna net zo lief door te tuffen richting werk, of lokale verplichtingen.

[STAP stap=”2″]

Niet lullen maar poetsen

In Nederland geen dagelijkse poets, tuinman of nanny. Nee, jullie gooien tijdens het ontbijt alvast een was in de machine, ruimen meteen de borden in de vaatwasser en halen met jas en al aan nog even snel een doekje over de wc bril. Nog voor de ‘werkdag’ is begonnen is het huis al (bijna) aan kant.

[STAP stap=”3″]

Hagelslag is een levensbehoefte

… en niet alleen voor de kinderen. Hoe dat een skill is? Dat is het niet, maar ik wilde het maar even genoemd hebben.

[STAP stap=”4″]

Altijd een plan B in je achterzak

Heus, zodra het kan sturen jullie je kinderen naar buiten. Met laarzen aan sjouwend door het bos, of bij de eerste lentezonnestralen in een t-shirtje op de schommel. Maar voor elk moment hebben jullie een plan B (met de B van binnenspelen) voor het zeldzame geval dat de regen met bakken uit de lucht komt.

Ja, Nederlandse moeders zijn de bom, maar soms zit het moederschap even tegen.

[STAP stap=”5″]

Lekker opfrissen

“Handen wassen na het plassen!” logisch. Maar in het Nederlandse huishouden gebeurt dat met een plens ijskoud water! In het fonteintje in de toiletruimte geen warme stralen te bekennen. Ondenkbaar in veel andere landen!

[STAP stap=”6″]

What you see is what you get

(Bijna) geen opgespoten gezichten, ingedikte rimpels of opgeblazen voorgevels. Blonde haren, blauwe ogen en een gezonde blos op de Hollandse wangen. En die kleine lovehandels? Gewoon een overblijfsel van de zwangerschappen die hun fysieke tol hebben geeist, maar ook geleid tot het ronddollende geluk voor je neus. You earned your stripes, girl!

Om over de Nederlandse Oma maar niet te spreken, die kan er ook wat van!

[STAP stap=”7″]

De drie P’s

Gezonde voeding is belangrijk. Maar naast de Hollandse kost en overheerlijke bruine boterhammen met kaas doen jullie niet moeilijk over de drie P’s. Pannenkoeken, Poffertjes en Patat. Mèt Mayo! Lekker klodders Mayo, omdat je dat af en toe gewoon moet doen.

[STAP stap=”8″]

Zakdoekje leggen, niemand zeggen

Een kinderfeestje? Kinderspel voor jullie. Niks georganiseerde over de top partijtjes met springkussens en artiesten en ingehuurd meubilair. Gewoon alle kids thuis over de vloer en spelletjes spelen of een speurtocht uitzetten. Popcorn en spekkies voor de kids en voor de moeders afhankelijk van het tijdstip een lekker cappu of een wijntje. Vooral dat wijntje…

[STAP stap=”9″]

Pijn is voor mietjes

Waarom zou je je bevalling tot in de puntjes regisseren zonder centje pijn, als het ook thuis kan in je eigen omgeving. En als het dan toch het ziekenhuis wordt, betekent dat niet automatisch pijnstilling of een geplande keizersnee. Erbij zijn, het meemaken in alle bewustzijn is het credo. Waar ze in menig land al bij 30 weken een ruggenprik zetten voor de zekerheid bikkelen jullie tot het einde door.

[STAP stap=”10″]

Op de fiets naar de kroeg

En als de kids dan eindelijk lekker liggen te slapen na een warme bad, verhaaltje (of twee, drie) en de klok leest na acht dan is de avond nog niet ten einde. Welnee! Haren los, hakken aan en op de fiets naar de kroeg. Tijd voor een biertje, of twee. En zo hoort het.

[STAP stap=”11″]

Zelfspot is een tweede natuur

De Nederlandse moeder heeft er geen problemen mee om bespot te worden, mits grappig. Om haar kinderen aan het lachen te maken, en daarmee als een clown over te komen. Ze is trots op alles wat ze bereikt heeft en drijft graag de spot met zichzelf.

Jitra Janssonius is Famme’s nieuwe redacteur en schrijft over alles wat het moederschap aanraakt en zij kan het weten met een vierde op komst!

Reageer op artikel:
Ga er maar voor zitten. Dit is een ode aan de NL moeder
Sluiten