Marlies Jansen
Marlies Jansen Erop uit februari 6, 2016

Ga jij voor een megacamping of kleinschalig?

Vakantievieren met (kleine) kinderen was niet meteen leuk en relaxt, vond Marlies van Bijzonder Plekje. Ze probeerde van alles uit. Van een groezelige stacaravan en kamperen bij de boer tot immense, luxe campings-met-alles-erop-en-eraan.

Vroeger, toen mijn lief en ik met backpacks rondtrokken, maakte het niet uit waar of waarop we sliepen. Hoe anders is dat met die kleine hartenlapjes. Toen onze oudste als peuter bezig was zindelijk te worden, vond ik het ineens heerlijk om in een stacaravan mét eigen toilet te vertoeven. Dan wil je niet ellenlange paden afhollen in de hoop tijdig het toiletgebouw te bereiken. Sowieso: een toiletgebouw. Vieze wc-brillen die werden vastgegrepen door mijn dochters kleine kinderhandjes – ik dacht dat ik erin bleef.

Faciliteiten

Je begrijpt dat luxere campings en bungalowparken met fijne faciliteiten mij ineens enorm aantrokken. Niet alleen vanwege riante en schone badgelegenheden trouwens. Van dat beetje slaap dat ik meepikte tijdens de gebroken nachten wilde ik zo effectief mogelijk genieten, dus welkom boxspring, bye bye luchtbed. Een warm zwembad: zalig! Speeltuintjes: komt u maar door!

Dammen bouwen

Maar geluk, écht puur vakantiegeluk heb ik niet beleefd op de megacampings. Van zwembad en animatie maakten mijn kinderen amper gebruik, omdat ze het riviertje verderop veel leuker vonden om in te spelen. Dammen bouwen, visjes vangen: dat werk.

Vrijheid

Aan een boek lezen of relaxen kwam ik amper toe. Veel te druk op zo’n camping. Bovendien was het er zó groot, dat ik mijn kinderen niet alleen liet spelen dan wel ronddwalen over het terrein, tussen de scheerlijnen, luidruchtige buren en hondendrollen. En vrijheid, natuur? Samen genieten rond een kampvuur? Eh, waar?

Genieten

Na een ieniemienie boerencamping (waar de kinderen kersen mochten plukken, koeien voeren en over het erf scheurden met skelters) en een topvakantie bij 3Etangs in Frankrijk (meertjes om in te zwemmen, een hangmat en schommels in de bomen, onder toezicht fikkie stoken) weet ik dat het comfort van grote campings óók op kleinschalige adressen te vinden is. Compleet met een bad op pootjes als je wilt. Alleen heb je het daar veel leuker. Ook daar hebben je kinderen leuke vriendjes, maar wél meer vrijheid om buiten te spelen en ontdekken. Het is er persoonlijk, je hebt er rust en ruimte.

Ontspannen

Zelden ben ik zó ontspannen en blij geweest als na deze vakanties. Ik kijk er nu alweer naar uit. Overweeg jij ook om massale familiecampings achter je te laten? Dan zijn deze Bijzondere Plekjes misschien iets voor jou!

[STAP stap=”1″]

In de bloemenweide

Bij ‘Bij ons’ in Groesbeek logeer je met je eigen tent op het prachtige terrein of slaap je in een bijzondere buitenkamer, jachthut, ‘huiskar’ of unieke dome.

[STAP stap=”2″]

Aan zee

Duynpark het Zwanenwater: een riante strand- of duinlodge, compleet met knusse bedstee, op loopafstand van het strand bij Callantsoog.

[STAP stap=”3″]

Met zicht op de bergen

Bij Casa del Mundo in Spanje slaap je in een safaritent, zigeunerwagen of gepimpte caravan met uitzicht op de bergen.

[STAP stap=”4″]

In de natuur

In de Belgische Ardennen, lekker dichtbij: Camping de la Semois. Glamping in een tipi, wijnvat, yurt of safaritent

[STAP stap=”5″]

Onder de zon

Quinta da Montanha is een oude wijnboerderij, omgetoverd tot een sfeervolle vakantieaccommodatie met B&B kamers, mooie ingerichte safaritenten en een appartement.

Wat vind jij? Ga je voor groot of liever kleinschalig? Praat mee op onze Facebookpagina>

Reageer op artikel:
Ga jij voor een megacamping of kleinschalig?
Sluiten