Eva Dusch
Eva Dusch Kids 13 mei 2016

Gaan we ons nu echt druk maken om ‘Emoji Feminisme’?

Communiceren draait tegenwoordig niet alleen om perfecte vocabulaire skills maar vooral om ehm… emoticons. Er zijn zelfs speciale Momoji’s voor nieuwbakken ouders. Maar één ding is er over het hoofd gezien. Beter gezegd: één groep. Werkende vrouwen.

De ontwikkelingen in de mobiele en online technologie gaan hard, maar de emancipatie loopt nog wat achter. Zo blijkt. Want vooralsnog moeten wij ons uitdrukken in de vorm van een prinses, bruid of danseres. Niet dat we hier ooit bewust bij stil hebben gestaan of dat het ons dwars zit, maar bij Google zat het ze dus wel hoog. En dus hebben ze een plan gemaakt voor dertien nieuwe emoticons.

Het gaat om afbeeldingen van vrouwen in professionele situaties, zoals artsen, zakenmensen, zorgmedewerkers, wetenschappers, leraren en popsterren. Gebaseerd op de meest voorkomende banen onder vrouwen. Maar we zien ze juist ook veel in ‘mannenberoepen’, om zo vrouwen meer enthousiast te maken voor deze sectoren.

Kritiek

Na eerder hun emoticon-opties al te hebben uitgebreid met verschillende huidskleuren, is er nu dus een nieuwe discussie op gang gekomen: moeten er niet meer werkende vrouwen emoticons komen? Het voorstel voor de nieuwe emoticons ligt inmiddels bij Unicode, de organisatie die gaat over de internationale standaard voor de codering van letters, leestekens en andere symbolen. Eerder kregen ze al felle kritiek over het gebrek aan diversiteit en met name ook een gebrek aan werkende vrouwen als emoticon. In The New York Times schreef schrijfster Amy Butcher: ‘Hoe kan het dat er wel plek is voor een sushibox en een gefrituurde garnaal, maar dat vrouwen gelimiteerd zijn tot vermoeiende, op schoonheid gebaseerde rollen?’

Wat vind jij: overdreven of slimme zet? Praat mee op Facebook!

Als baby’s konden sms’en dan zou dat er ongeveer zo uit zien. Wij kwamen niet meer bij!>

Reageer op artikel:
Gaan we ons nu echt druk maken om ‘Emoji Feminisme’?
Sluiten