Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partnerbijdrage 26 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Gaat jouw kind meer of minder naar de opvang? Check dit!

Gaat jouw kind (tijdelijk) meer of juist minder naar de opvang? Volg onderstaande checklist om te weten wat je moet doen om de kinderopvangtoeslag te krijgen waar je recht op hebt.

  1. Ga je meer opvanguren afnemen? Dan gaan de opvangkosten natuurlijk omhoog. Ook het bedrag aan kinderopvangtoeslag stijgt. Belangrijk dus om deze wijziging door te geven aan Belastingdienst/Toeslagen via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag, zodat je niet te weinig toeslag ontvangt.
  2. Is de situatie omgekeerd, dus ga je minder uren afnemen? Ook dan is het belangrijk dat je dit op tijd doorgeeft aan Belastingdienst/Toeslagen. Zo voorkom je dat je te veel toeslag krijgt en deze later weer moet terugbetalen.
  3. Is de verandering in opvanguren tijdelijk? Dan kun je een einddatum opgeven voor de gewijzigde gegevens. Na deze einddatum worden de oude uren automatisch weer teruggezet. Weet je nog geen einddatum? Geef het dan zelf door wanneer er opnieuw iets verandert.
  4. Gebruik het contract van de kinderopvangorganisatie voor het invoeren van je gegevens. Hierop vind je meteen alle informatie die je nodig hebt, zoals het exacte aantal uren en de kosten.
  5. Wisselt het aantal uren per maand omdat je een contract hebt voor flexibele opvang? Vul dan een gemiddelde (op basis van zo veel mogelijk maanden) voor de opvanguren per maand in. En zet voor elk kwartaal een reminder in je agenda om te checken of je gegevens nog kloppen.
  6. Alles doorgegeven? Dan krijg je het nieuwe bedrag de maand nadat je de wijziging hebt doorgegeven. De kinderopvangtoeslag wordt elke maand rond de 20e uitbetaald.
  7. Bedenk goed: de toeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Het bedrag is bepaald op basis van de gegevens die je doorgeeft over hoe je situatie er dat jaar als ouder(s) naar verwachting uitziet. Een verandering in die situatie kan invloed hebben op je toeslag. Je kunt bijvoorbeeld meer of minder kinderopvang afnemen. Verandert er iets? Geef het zo snel mogelijk door.  Zo ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel en niet te weinig.

 Meer informatie over deze en andere veranderingen die invloed hebben op de kinderopvangtoeslag – als je bijvoorbeeld helemaal geen opvang meer afneemt, als je partner en jij uit elkaar gaan of er verandert iets in je (gezamenlijke) inkomen – vind je op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag.

In samenwerking met de Rijksoverheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gaat jouw kind meer of minder naar de opvang? Check dit!
Sluiten