Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 6 jul 2019

Heeft jouw kind gaatjes ondanks dat je zijn of haar tanden goed poetst? Dit kun je eraan doen

Je poetst plichtsgetrouw elke avond en ochtend de tanden van je kids. Want wie goed poetst, krijgt geen gaatjes. Dan kom je van een koude kermis thuis na een bezoekje van de tandarts als blijkt dat jouw zoon of dochter wél een gaatje heeft. Wees niet getreurd, het ligt niet aan jouw poetskunsten.

Soms kun je poetsen wat je wilt, gaatjes zijn onvermijdelijk. Zelfs bij (jonge) kinderen. Er zijn ouders die zich daar voor schamen omdat ze denken dat ze niet goed poetsen.

Natuurlijke manieren om gaatjes te voorkomen

Tandenpoetsen is niet het enige middel om gaatjes (zover dat mogelijk is) te voorkomen. Er zijn ook andere – natuurlijke – manieren om het gebit van je kinderen sterk te houden. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in British Medical Journal kunnen gaatjes ook kunnen worden voorkomen door een bepaald dieet te volgen.

Onderzoekers lieten kinderen verschillende diëten volgen en de groep kinderen die een voedingsstof-rijk dieet volgden en vooral groenten, fruit, vlees, melk en vitaminen D binnenkregen hadden het grootste profijt ten opzichte van hun gebit.

Uit het onderzoek blijkt dat zelfs beginnende gaatjes uit zichzelf kunnen helen als kinderen een goed eetpatroon hebben en geen essentiële voedingsstoffen missen.

Tips voor een gezond voedingspatroon

Suiker is waarschijnlijk de grootste vijand van ons gebit en als iets voor gaatjes zorgt is het suiker wel. Beter kun je dit product dus helemaal schrappen al snappen wij ook wel dat dat vrijwel onmogelijk is. Probeer het in ieder geval flink te beperken want het gebit van jouw kinderen zal daar veel profijt van hebben.

Laat ze vooral niet te veel frisdrank drinken (wat sowieso ook niet nodig is) en kies voor gezondere opties en geef ze producten die weinig suiker bevatten. In sommige gevallen kun je de suiker ook vervangen voor bijvoorbeeld maple siroop.

Lees ook: Spoel jij je mond na het tandenpoetsen? Na het lezen van dit doe je dat niet meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Heeft jouw kind gaatjes ondanks dat je zijn of haar tanden goed poetst? Dit kun je eraan doen
Sluiten