Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 16 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Gaby: ‘Bijna al mijn bewaarbakjes in haar kast zijn gevuld met slijm’

Column: Slijm 

Natúúrlijk ben ik altijd pedagogisch verantwoord bezig met de opvoeding van mijn kinderen. Maar inmiddels zijn ze beiden al 7 dagen ziek en ben ik zelf totaal gesloopt van het zorgen en de gebroken nachten. En zo hangen we samen op de bank youtube filmpjes te kijken. Zo zie ik het ene hoe-maak-je-slijm-filmpje na het andere voorbij komen. De slijm fascinatie is geboren bij dochterlief. 

Zodra ze weer beter is zeurt ze me de oren van mijn hoofd of ik alsjeblieft lijm, wasmiddel, bakpoeder, shampoo, voedingskleurstof, scheerschuim en lenzenvloeistof mét borax wil kopen. Borax? Wikipedia geeft me het volgende antwoord: het mineraal borax is het hydraat van natriumtetraboraat, een natriumboraat met de chemische formule. In leek-taal zorgt borax er blijkbaar voor dat het slijm niet meer aan je handen plakt.

En so the slime story begins

Poging na poging zie ik mijn dochter ieder ‘recept’ wat ze vindt op Pinterest uitproberen, maar geen één keer wordt het slijm zo goed als op de video’s. Ook al kan ik af en toe gillend gek worden van alle troep in mijn keuken, ben ik stiekem wel heel trots op haar doorzettingsvermogen. Zoonlief had het na de eerste poging al opgegeven, maar zij niet. De girlpower zit er al lekker vroeg in concludeer ik en dus laat ik haar lekker roeren, kneden en recepten uit proberen.

Twee weken en zo’n vijftien mislukte pogingen later, zijn wij op bezoek bij de neefjes en nichtjes in het oosten van het land. Daar hoort Lotte hét recept wat nooit kan mislukken en écht werkt. Vol goede moed komt ze die avond thuis en gaat meteen aan de slag. En warempel; het lukt! Een fluffy slijm, dat niet plakt en waar ze heerlijk mee speelt. Ze is dolgelukkig!

Slijm-imperium

Inmiddels staan bijna al mijn bewaar-bakjes in haar kast gevuld met slijm. De een met glitter, de ander met kraaltjes, je kunt het zo gek niet bedenken. En de vriendinnetjes uit de buurt en haar klas hebben inmiddels ook hun weg naar Lotte en haar slijm-imperium gevonden. Lotte wil later juf worden en ze leert haar vriendinnetjes dan ook graag hoe je slijm maakt. Als ik s’avonds op mijn sokken op een verdwaald kraaltje stap vind ik het even een stuk minder leuk.

Vorige maand was manlief vaak op reis en Lotte had het er moeilijk mee. Haar voorraad om slijm te maken was zo goed als op en ik wilde haar wat afleiding geven. Nu kunnen we het erover hebben of dit pedagogisch verantwoord is, maar laten we dat vandaag gewoon even niet doen. Nu zijn er inmiddels denk ik een miljoen kids die ‘slijmverslaafd’ zijn en dus zijn de benodigdheden wat lastiger te krijgen (je zult maar lenzenvloeistof met borax nodig hebben om iedere dag goed te kunnen zien, dan ben je tijdens deze hype echt niet blij).

Zo liep ik in een winkel en zag ik dat alle voorraad van wat ik nodig had net allemaal was aangevuld! Zo blij als een kind laadde ik enthousiast van alle ingrediënten een grote hoeveelheid in mijn mandje. Zo kon Lotte tenminste even vooruit en konden ook haar vriendinnetjes lekker aan de gang. 

Alles voor de kids

In gedachten zag ik haar blije gezichtje al voor me. Toen werd ik aangesproken door een andere moeder die aan de inhoud van mijn mandje had geconcludeerd dat ik in het bezit was van een slijm recept. En zo vroeg ze mij om hét recept voor haar dochter. Bij haar dochter was het na veel pogingen nog steeds niet gelukt. En dus vertelde ik wat echt niet werkte en wat wel én deelde ik het recept met deze moeder. Opgelucht en blij keek ze me aan. Zoals wij moeders onder elkaar altijd zeggen; ‘Alles voor de kids’. Hopelijk had haar dochter die avond dezelfde glimlach op haar gezicht als de mijne. Word ik dan toch heel blij van. Pay it forward!

Ps. Als iemand nog hét recept heeft om opgedroogde, uitgeharde (s)lijm uit mijn gootsteen te verwijderen hou ik me zwaar aanbevolen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme