Janne Vogel
Janne Vogel Kids 19 apr 2018

Gaby: ‘Ze ziet haar worstelen en twijfelen, maar het dan tóch doen’

Gaby is moeder van Lars (11) en Lotte (8), getrouwd met een zeer gedreven ondernemer, ex-expatvrouw, eetcoach voor kinderen en schrijfster/uitgever. Blogt ook.

Column: hoe YouTube mijn kind beter liet eten

Ik schrijf de titel en ik zie zelf al hoe gek het klinkt. Geloof het of niet, het wordt nog gekker. Kleine situatie schets: mijn dochter heeft drukke dagen achter de rug of er is geen vriendinnetje thuis. Ze verveelt zich en dan komt het: ‘Mamaaaa, mag ik alsjeblieft, alsjeblieft Youtupen? ( Dat schrijft ze op een briefje, dat ik dan heel toevallig onder mijn neus krijg.) ‘Wat wil je dan kijken, Lotte?’ Sinds ik de echte onzin filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je een surprise ei openmaakt toch echt verboden heb, check ik dit nu eerst even goed. Wie bedenkt dit en waarom hebben deze filmpjes zoveel views?
Ze vindt Onnedi erg leuk om te kijken. En dan vooral ‘Leuk of Meuk’. Dionne test speelgoed en geeft het een ‘Leuk’ of ‘Meuk’. In Sinterklaastijd best handig, ook voor moeders. En ze is dol op MeisjeDjamila, bij wie het eetsprookje begint.

MeisjeDjamila

Lotte ontdekte MeisjeDjamila en ik vond het eigenlijk helemaal niks, maar goed. Altijd educatief verantwoorde TV is ook utopia, dus vooruit. Ik keek wel even mee. Djamila woont één gedeelte van het jaar in Texas en een paar maanden in Nederland. Ze maakt filmpjes waarin ze Amerikaans snoep ‘test’. Zijn ze echt zo zuur als op de verpakking staat? Is de pindakaas Oreo smaak lekker, of de cream cheese Oreo? Gelukkig is al dat Amerikaanse snoep toch niet in Nederland te koop, dus je kind zal er ook niet om zeuren. Briljant!

Wat ze wél zien is het volgende: een meisje dat op YouTube moed aan het verzamelen is om het snoepje, koekje of de pizza belegd met de meest vieze combinaties (de Challenge!) te proeven. En doordat haar expressie zo goed is, ziet Lotte haar worstelen/twijfelen en het dan tóch doen. (Doe je goed D!) Ondanks dat Djamila zegt dat het vies ruikt en het er niet lekker uit ziet (en zeg maar alle termen gebruikt die je kind over jouw met liefde gekookte diner roept), blijkt het vaak toch heel lekker te zijn.

Nieuwsgierig

Dochterlief at inmiddels al gewoon met de pot mee, maar sommige dingen wilde ze gewoon écht nooit proeven. Pindakaas of ketchup, bijvoorbeeld. Maar omdat Djamila die producten vaak in haar video’s gebruikt, werd ze nieuwsgierig en heeft ze het uiteindelijk uit zichzelf geproefd. Oké, eerlijk is eerlijk: ze vindt de sausjes nog steeds niet lekker, maar ze heeft wel de moed gevonden om het in haar mond te stoppen. En daar gaat het uiteindelijk om bij selectieve eters. Ze moeten moed verzamelen om iets in hun mond te stoppen. Soms spuugt MeisjeDjamila iets uit, (wel netjes buiten beeld, bedankt daarvoor Djamila) en ook Lotte mag dingen uitspugen. Geen probleem. Dat is dan soms wél in het beeld van haar broer, die daar helemaal niet tegen kan. (Zou hele leuke filmpjes opleveren, maar dat terzijde.)

Moed

Ondanks de kritiek op het eten in YouTube video’s door middel van sluikreclame, kan ik op dit moment alleen maar lovend zijn over de MOED die Djamila mijn Lotte heeft gegeven! Note aan Djamila: misschien een leuk idee om verschillende groene groentes uit te testen? Aan dat soort video’s hebben wij moeders enorme behoefte en wij beloven plechtig dat we ons massaal op je kanaal zullen abonneren. Met alle liefde!

Reageer op artikel:
Gaby: ‘Ze ziet haar worstelen en twijfelen, maar het dan tóch doen’
Sluiten