Alles wat je moet weten over geboortevlekken en huidaandoeningen bij baby’s
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F10%2Fdragos-gontariu-tpC9UhdcQsg-unsplash.jpg)
Je hoopt natuurlijk altijd dat je een gezond kindje op de wereld kunt zetten. Helaas is dat niet altijd het geval. Van een aardbeienvlek tot de ooievaarsbeet: we hebben de meest voorkomende geboortevlekken en huidaandoeningen voor je op een rij gezet. Je kunt hier alle informatie vinden over de verschillende aandoeningen waar pasgeboren baby’s last van kunnen hebben.
Het is soms even schrikken als ouder als je kindje wordt geboren en je bijvoorbeeld geboortevlekken ontdekt. Gelukkig hoeft dit niet altijd meteen iets ernstigs betekenen. In sommige gevallen helaas wel. Hieronder vind je verschillende geboortevlekken en huidaandoeningen waarvan het handig is om te weten wat er precies aan de hand is.
Disclaimer: Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.
Geboortevlekken en huidaandoeningen bij baby’s
Als ouder is het heel logisch dat je misschien schrikt als je een geboortevlek bij je baby ontdekt. Maar deze hoeven lang niet altijd ernstig te zijn. Sommigen zijn ook goed behandelbaar of trekken vanzelf weg. In onderstaande artikelen kom je alles te weten over verschillende geboortevlekken.
Archipelvlek
Veel ouders schrikken als ze bij hun kleintje een archipelvlek ontdekken. Deze vlekken hebben namelijk een heftige donkere vlek en dat kun je eigenlijk wel een beetje vergelijken met een enorme blauwe plek. Daar zou je als ouder ook van schrikken. Een archipelvlek is heel donker van kleur en heeft soms zelfs een blauwe tint. Deze vlek vind je in de meeste gevallen op de rug of billen van de baby. Meestal is een archipelvlek ovaalvormig maar de grootte daarvan kan enorm verschillen.
Goed nieuws: de archipelvlek is altijd onschuldig en je kindje heeft er lichamelijk ook geen last van. Hier vind je alle informatie over archipelvlekken. (lees meer)
Café au lait
De Café au lait vlek is in de meeste gevallen ovaalvormig en heeft een lichtbruine kleur (die lijkt op de kleur van koffie met melk – vandaar de naam). Hoewel de meeste mensen de vlek kennen als Café au lait, is de medische term voor deze geboortevlek CALM (Café au lait Macula). Deze vlekken vind je in de meeste gevallen op de romp of ledematen van de baby. Alles wat je erover wilt weten, vind je hier. (lees meer)
Wijnvlek
De wijnvlek is misschien wel de bekendste geboortevlek van allemaal. Een wijnvlek is een verkleuring van de huid die meestal rood, paars of blauw van kleur is. De wetenschappelijke benaming voor de wijnvlek is naevus flameeus.
Waarom sommige kinderen worden geboren met een wijnvlek is nog steeds niet helemaal duidelijk. Onderzoek hiernaar wordt momenteel nog uitgevoerd. De vraag is of een wijnvlek kan ontstaan door een bepaald gen. Wel is uit onderzoek gebleken dat de moeder er (tijdens de zwangerschap) niks aan kan doen om het te voorkomen. Ook is een wijnvlek niet erfelijk. Lees hier alles over wijnvlekken. (lees meer)
Ooievaarsbeet
Als je een rode, gladde plek opmerkt op de huid van je baby kan dat een ooievaarsbeet zijn. Deze vlekken zijn vaak al aanwezig als het kindje wordt geboren. In de meeste gevallen bevindt een ooievaarsbeet zich op het hoofd, oogleden of in de nek van de baby. Zo’n 30% van de baby’s wordt ermee geboren. Hoe een ooievaarsbeet er precies uit ziet en alle andere vragen hierover vindt je hier. (lees meer)
Aardbeienvlek
Een aardbeienvlek ontstaat vaak pas een paar dagen na de geboorte van de baby. De officiële term voor een aardbeienvlek is hemangioom. Dit type geboortevlek ligt vaak een beetje op de huid waardoor je het voelt uitsteken. De dikte ervan verschilt echter per geval. De bovenkant van een aardbeienvlek is donkerrood en heeft de kleur van aardbeien. Hoe een aardbeienvlek er precies uitziet en wat deze geboortevlek inhoud lees je hier. (lees meer)
Overige huidaandoeningen bij (pasgeboren) baby’s
Naast geboortevlekken zijn er ook tal van andere huidaandoeningen waar (pasgeboren) baby’s en jonge kinderen mee te maken kunnen krijgen. We hebben een aantal van deze huidaandoeningen voor je op een rij gezet.
Berg
De huidaandoening ‘Berg’ komt meestal voor bij kinderen onder één jaar. Berg herken je aan de vettige, gele schilfers die verschijnen in combinatie met roodheid. Berg zit bovenop het hoofd maar het kan zich ook voordoen rond de wenkbrauwen. Maar weinig baby’s worden met Berg geboren omdat dit vaak pas ontstaat na 6 tot 8 weken.
De huidaandoening ‘Berg’ is officieel een vorm van eczeem (en heel specifiek: seborroïsch eczeem). Waarom baby’s last krijgen van Berg is nog niet helemaal duidelijk. Alles wat je hierover wilt weten, vind je hier. (lees meer)
Pukkeltjes tot warmte-uitslag
Dit klinkt natuurlijk helemaal niet gek, maar de huid van (jonge) kindjes en pasgeborenen is natuurlijk super kwetsbaar. Baby’s hebben al talgkliertjes maar die produceren nog bijna geen talg. Buiten jouw buik moet de huid zich nog helemaal gaan aanpassen aan alle omstandigheden buiten de buik. Daarbij hoort ook dat de structuur en zuurgraad van de huid zich moet gaan aanpassen. Het gevolg hiervan is dat jouw baby last kan krijgen van huidproblemen. Hier vind je een overzicht van de meest voorkomende huidproblemen bij baby’s: van pukkeltjes tot warmte-uitslag. (lees meer)
Eczeem
Heel wat (kleine) kindjes hebben – dankzij hun gevoelige huidjes – wel eens last van eczeem. Hoewel veel ouders er alert op proberen te zijn, is eczeem niet altijd zichtbaar. Daarom is het ook goed om op andere signalen te letten naast jeuk en uitslag. Veel baby’s en kinderen hebben bijvoorbeeld slapeloze nachten als ze eczeem hebben en krabben zichzelf helemaal open. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over eczeem (bij baby’s en jonge kinderen). (lees meer)
Vlinderziekte
Een veel minder bekende huidziekte is Epidermolysis Bullosa (ook wel Vlinderziekte genoemd omdat de huid van deze patiënten net zo gevoelig is als vlindervleugels). Daarbij laten de opperhuid en lederhuid los van elkaar waardoor er blaren ontstaan. Deze aandoening is ongeneeslijk en tevens ook erfelijk. In Nederland wordt om de 20 dagen een kindje geboren met deze pijnlijke huidaandoening. Lees hier alles wat je moet weten over deze huidaandoening. (lees meer)