wpk-admin
wpk-admin Kids 1 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Van wijnvlek tot ooievaarsbeet: alles wat je wilt weten over geboortevlekken

Lang niet elk kindje komt met een puntgave huid ter wereld. Sterker nog, het grootste deel van baby’s heeft geboortevlekken. Dat is helemaal niet erg en het is ook zeker niet gek. Toch kun je misschien ervan schrikken.

Er zijn veel soorten geboortevlekken, waarvan sommige onschuldig en andere niet. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, word je kindje niet altijd geboren met deze vlekken. Het kan namelijk ook zijn dat geboortevlekken pas ontstaan tot een paar dagen of weken na de geboorte.

Uiteraard moet je altijd even bij het consultatiebureau of je huisarts navragen als je twijfelt over een bepaald vlekje. Maar in de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid van je baby.

Verschillende soorten geboortevlekken

Wijnvlek

Maar een klein percentage van alle baby’s krijgt te maken met wijnvlekken. Deze is vaak roze of paars en je vindt ze in (de buurt van) het gezichtje. Een wijnvlek komt door bloedvaten die uitgezet zijn. Een wijnvlek verdwijnt niet zomaar uit zichzelf. Je kan ervoor kiezen deze vlekken te laten behandelen, maar hiervoor kun je het beste informatie opvragen bij je huisarts.

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet zit meestal in het gezicht of in het nekje van je baby en is onschuldig. Deze verdwijnt vaak ook weer naarmate je kind ouder wordt. Hoe deze vlek ontstaat? Dat is de schuld van de bloedvaatjes die iets wijder zijn waardoor er meer bloed doorheen stroomt. Deze bloedvaatjes kunnen zich zelf weer herstellen en dus zal de vlek ook vanzelf oplossen.

Café-au-lait-vlek

Behalve rood, kunnen geboortevlekken ook lichtbruin van kleur zijn. Een beetje een ‘koffie met melk’-kleur. Deze aandoening is onschuldig en vormt geen gevaar voor je kindje. Zie je meerdere van dit soort geboortevlekken? Ga dan even langs de huisarts.

Aardbeienvlek

Aardbeienvlekjes zijn plekjes die op de huid liggen in plaats van erin. Deze vlekjes voelen bobbelig aan en zijn erg rood van kleur. Daardoor vallen de vlekjes vaak gelijk op, maar gelukkig zijn ze wel onschuldig. Ook hier zijn wederom bloedvaatjes de schuldige.

In tegenstelling tot de ooievaarsbeet, kunnen aardbeienvlekken overal op het lichaam van je baby voorkomen. Deze vlekken kunnen snel verdwijnen, maar het kan ook tot een paar jaar duren. Je kan ervoor kiezen deze vlekken weg te laten halen, maar je kan ook even wachten tot de vlekken verdwijnen.

Archipelvlek

Een archipelvlek lijkt sterk op een blauwe plek en je spot deze variant vaak op de billen of op de rug. De oorzaak ligt bij pigmentcellen die in de bovenste huidlaag liggen. Een archipelvlek komt vaker voor bij kinderen met een wat donkere huiskleur. Ook deze vlek is onschuldig en trekt uiteindelijk weer weg. Daar kan wel een paar jaar over heen gaan.

Aangeboren moedervlek

Moedervlekken ontstaan door opgehoopte pigmentcellen. Vaak krijg je deze pas wanneer je ouder wordt, maar ook baby’s kunnen hier last van hebben.

Moedervlekken kunnen een verhoogd risico geven op een kwaardaardige melanoom, oftewel huidkanker. Daarom is het belangrijk deze vlekken goed in de gaten te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van wijnvlek tot ooievaarsbeet: alles wat je wilt weten over geboortevlekken
Sluiten