Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 4 mei 2018
Leestijd: 4 minuten

Dít zegt de geboortevolgorde over de persoonlijkheid van je kids

Of je als eerste of zevende geboren wordt maakt niet heel veel uit, maar de rol die je aanneemt in het gezin leidt wel degelijk tot een bepaald soort gedrag. Je kind ontwikkelt zijn karaktertrekjes dus niet zomaar. De geboortevolgorde van je kinderen heeft het volgende effect op hun persoonlijkheid.

Natuurlijk kun je het effect van de geboortevolgorde op de karaktertrekjes van je kids niet precies berekenen, maar over het algemeen kloppen de volgende eigenschappen vaak.

Oudste kinderen

Kinderen die als eerste worden geboren volgen het voorbeeld van hun ouders en houden ervan om de leiding te nemen. Daarnaast hebben ze vaak behoorlijk wat zelfvertrouwen. Ze hebben geen oudere broers of zussen die ze kunnen plagen wanneer zij leren hun veters te strikken of te fietsen zonder zijwieltjes. Volwassenen nemen ze uiterst serieus, en dat boost hun zelfvertrouwen. Ouders scheppen vaak als eerst op over hun eerste kind, wat ze motiveert om ambitieus te zijn en alle verwachtingen waar te maken. Ook leren ze al vroeg zorgzaam en verantwoordelijk te zijn, als ze uiteindelijk niet meer het enige kind in huis zijn.

Wel een dingetje: kinderen die als eerst worden geboren hebben een grotere kans om perfectionistisch te worden. Ze zien volwassenen binnen de lijntjes kleuren en limonade in een glas gieten zonder te knoeien, en willen het liefst alles precies zo kunnen. Eigenlijk al wanneer ze het voor de eerste keer proberen. Dit kan ervoor zorgen dat ze liever alleen kleuren of de melk niet meer willen inschenken, omdat ze geen fouten willen maken. Deze perfectionistische trekjes maken ook dat eerste kinderen het niet makkelijk vinden om toe te geven dat ze ongelijk hebben.

Ze zijn het allereerste kindje van kersverse ouders, die vaak overbezorgd en voorzichtig, maar tegelijkertijd streng en veeleisend zijn. Geen wonder dat de oudste kids vaak nogal strebers zijn.

LEES OOK: Waarom broers en zussen ontzettend belangrijke mensen in je leven zijn

Middelste kinderen

Het oudste kind heeft al een bepaalde rol opgevuld, waardoor de kans groot is dat de middelste een compleet tegenovergesteld plekje opzoekt. Daardoor zijn middelste kinderen het moeilijkst te labelen; hun persoonlijkheid wordt bepaald door het oudste kind in het gezin. Als het oudste kind zich altijd voorbeeldig gedraagt tegenover de ouders, is de kans groot dat het middelste kind zich meer rebels opstelt om aandacht te vragen. Moeilijk te categoriseren, maar de trekjes die hij ontwikkelt hebben dus alles te maken met zijn oudere broer of zus.

In de ogen van het middelste kind krijgt de oudste vaak alle privileges en komt zijn jongere broertje of zusje altijd overal mee weg. Hierdoor leert de middelste te onderhandelen over wat hij wil. Het middelste kind is diplomatiek, zoekt altijd naar een compromis en kan goed omgaan met teleurstellingen. Hij heeft realistische verwachtingen, is meestal het minst verwend, maar wel het meest onafhankelijk. Omdat de middelste zich vaak een béetje buitengesloten voelt, hecht hij veel waarde aan zijn vrienden buiten de familie.

Jongste kinderen

Je raadt het al: bij het jongste – en laatste – kind zijn ouders niet meer de nerveuze, nieuwe ouders die ze waren. Daardoor zijn ze vaak minder geïnteresseerd in de kleine details in het leven van hun jongste kind én komt de jongste vaker ergens mee weg dan zijn oudere broers en zussen. De jongste kids dragen minder verantwoordelijkheid met zich mee, en zijn daarom vaak onbezorgd, vrolijk, aanhankelijk en sociaal. Ze houden ervan mensen aan het lachen te maken.

Maar… de jongste zijn is niet alleen maar leuk. Als laatstgeborene zie je je oudere broers en zussen als groter, sneller en slimmer en is de kans groot dat je hier niet altijd even happy van wordt. Jongste kinderen kunnen zich rebels gedragen om zich te onderscheiden van de rest van het gezin en hebben vaak het gevoel dat ze zich moeten bewijzen. Als de oudere broers en zussen het jongste kind allemaal betuttelen, kan hij zich ook verwend en manipulatief gedragen.

LEES OOK: Met deze tactieken bereid je je kind voor op een nieuw broertje of zusje

Enige kinderen

Wanneer je opgroeit zonder broertjes of zusjes, spendeer je aardig wat tijd alleen. Hierdoor kun je jezelf prima vermaken en ben je vaak supercreatief. Enig kinderen mogen dus in hun handjes knijpen!

Een Amerikaanse psycholoog noemt enig kinderen ook wel: Super Firstborns. Dit omdat ze net als eerste kinderen zelfvertrouwen hebben, goed bespraakt zijn, oog hebben voor detail én het vaak erg goed doen op school. Plus, doordat ze zoveel tijd doorbrengen rondom volwassenen, zijn ze zelf eigenlijk al een soort mini-volwassenen. Enig kinderen hoeven niet te delen met hun broertjes en zusjes: geen aandacht, geen speelgoed en geen tijd. Daardoor is de kans groot dat ze wel een beetje egocentrisch worden naarmate ze opgroeien. Vaak voelen ze zich belangrijk en vinden ze het niet fijn als dingen niet gaan zoals zij dat willen. Omdat enig kinderen alleen hun ouders hebben als rolmodel, is de kans om perfectionistisch te worden bij deze kids nóg groter dan bij eerstgeborenen.

Stigma’s

Nog even een kleine disclaimer: natuurlijk gelden deze eigenschappen niet precies voor ieder kind. Toch zijn we benieuwd; herken je jezelf en/of je kids in de volgende omschrijvingen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme