Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Persoonlijk 5 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Een gebroken hart kan je brein en je lichaam veranderen

Wanneer je door een hartbreuk gaat wil je jezelf het liefst dagenlang onder de dekens verstoppen. Niets biedt jou op zo’n moment meer comfort dan je favo Netflix serie, liters ijs en talloze repen chocola. Dankzij jouw gebroken hart krijg je toch niets anders door je keel dan junkfood. En voor afleiding heb je alles behalve energie; jouw tranen putten je simpelweg helemaal uit.

Tja, niet alleen je geest, maar ook je lichaam ondergaat een flinke klap wanneer er een punt achter je relatie wordt gezet. Hoewel in bed blijven liggen de beste remedie lijkt, kun je het beste over je emoties praten om ze te verwerken. Een gebroken hart ligt namelijk iets gecompliceerder dan slechts een lusteloos gevoel.

Een gebroken hart

Een nieuwe studie toont aan dat ernstige emotionele stress – zoals hartzeer – effect heeft op ons lichaam en ons brein. Bij een heftige hartbreuk kan er zelfs sprake zijn van het het Takotsubo syndroom (TTS); oftewel een plotseling tijdelijke verzwakking van de hartspier. In de volksmond staat dit syndroom bekend als “een gebroken hart”, omdat de symptomen – pijn op de borst en kortademigheid – vlak na the break up of het overlijden van een geliefde optreden. Over het algemeen vertonen mensen die lijden aan TTS een fysieke reactie op iedere vorm van emotionele stress.

De onderzoekers – zowel neurowetenschappers als cardiologen – vergeleken MRI hersenscans van 15 TTS patiënten met een hartbreuk, met die van 39 gezonde participanten. Hierbij werden de amygdala, hippocampus en cingulate gyrus – de hersengebieden die de emotionele verwerking, motivatie en het geheugen stimuleren én met elkaar in verbinding staan  – goed onder de loep genomen. De amygdala en cingulate gyrus hanteren ook bepaalde onbewuste lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de ademhaling. En collectief zijn deze hersenregio’s ook dezelfde gebieden die onze reactie op stress beheersen.

Verbinding

De studie wijst op een storing in de communicatie tussen deze hersengebieden bij patiënten met TTS. De patiënten vertonen in essentie een fout in deze hersengebieden die zowel de emotionele verwerking als de automatische lichamelijke processen controleren. Deze bevinding ondersteunt de gedachte dat de hersenen betrokken zijn bij een gebroken hart. Omdat de delen van de hersenen die betrokken zijn bij emoties ook de delen van het brein zijn die lichaamsfuncties – zoals het kloppen van het hart – stimuleren is het mogelijk dat emotionele gebeurtenissen effect hebben op ons lichaam. Hoewel TTS al lang in verband wordt gebracht met emotionele stress, kunnen onderzoekers nu de verbinding tussen geest en lichaam bevestigen.

Al met als spelen onze emoties een hele grote rol in onze lichamelijke gezondheid. Alles staat met elkaar in verbinding, en daarom is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de nasleep van een emotionele gebeurtenis. Yes, het is oké om jezelf eventjes terug te trekken door te bingewatchen en te snacken. Zolang je erna maar een manier vindt om je emoties te verwerken. Anders kun je tegen nare kwaaltjes aanlopen, zoals ademhalingsproblemen, maar ook een verstoorde darmflora, een zwak immuunsysteem en hormonale veranderingen. Praat over je gevoelens, zoek afleiding en verwerk je hartbreuk om dit te voorkomen!

Lees meer over een gebroken hart:

Moeder doet iets heel liefs voor een vriendin met een gebroken hart

Wow, zo zien vrouwen met een gebroken hart eruit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme