Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 3 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe staat het er anno 2020 voor met het gebruik van de anticonceptiepil in Nederland?

Het zorgde destijds voor waanzinnig veel ophef en een ware seksrevolutie: de komst van de pil. Nu, 55 jaar later, is deze vorm van anticonceptie niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Maar eh.. vraagje: hoe staat het er eigenlijk voor met het gebruik van de pil in Nederland? Zijn we daar nog net zo blij mee als toen?

Toen de anticonceptiepil op de markt kwam bracht dat een enorm voordeel met zich mee. Vrouwen konden sinds die tijd seks hebben zonder daar zwanger van te worden. Vrouwen gingen dan ook massaal aan de pil. Maar hoe kijken we tegenwoordig tegen onze pillenstrips aan? Want wat nemen we eigenlijk tot ons? Een bom hormonen, dat is één ding wat zeker is.

Het gebruik van de pil in Nederland neemt af

Vraag jij je ook regelmatig af hoe het ‘gezond’ kan zijn dat je elke dag een pil met hormonen slikt? Veel jonge vrouwen vragen zich dit af en proberen steeds bewustere keuzes te maken als het gaat om anticonceptie. Dat is ook te zien aan de cijfers.

De afgelopen jaren is het gebruik van de pil onder Nederlandse vrouwen afgenomen. In 2019 kwam dat aantal op 35% te staan. Het meest opvallende? Het zijn vooral jongeren die de pil laten liggen (een daling van 11% onder die groep).

Problemen met de pil

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de pil en de invloed dit het slikken daarvan heeft op ons lichaam. Misschien heb je zelf ook last van stemmingswisselingen of komt het je bekend voor dat je libido sterk is verminderd. Neem op een willekeurige website de recensies door over het gebruik van de pil en je leest vooral veel negatieve verhalen.

Misschien kun je je nog wel herinneren dat een aantal jaar geleden de Diane-35 pil in ophef kwam nadat enkele (jonge) vrouwen hieraan waren overleden. Dit in combinatie met de veelal slechte publiciteit die de pil de laatste jaren krijgt, zorgt ervoor dat vrouwen steeds meer stilstaan bij de vraag ‘Wat doet de pil eigenlijk met me?’.

Andere vormen van anticonceptie

Als je de pil niet wil slikken, wat dan wel? De laatste jaren zijn er steeds meer mogelijkheden bijgekomen om een zwangerschap te voorkomen, anders dan de pil. Zo kunnen vrouwen ook kiezen voor een spiraaltje of een implantatiestaafje. Hieronder vind je een overzicht van mogelijke vormen van anticonceptie en de zekerheid die zij bieden om niet zwanger te worden.

Bron: Wereldgezondheidsorganisatie Wereldgezondheidsorganisatie

Vooral jonge vrouwen lijken een steeds bewustere keuze te willen maken wat betreft de anticonceptiepil. Iets dat past bij hun lichaam en waar ze zo min mogelijk bijwerkingen van ondervinden. Hoewel we regelmatig in het nieuws horen dat een vernieuwde pil of zelfs de mannenpil onderweg is, blijft dit nog steeds uit. Wie niet zwanger wil worden, zal het dus moeten doen met de middelen die we momenteel wél tot onze beschikking hebben.

LEES OOK: Hoe reageert je lichaam op het stoppen met de anticonceptiepil?

De pil blijft een populair middel en de kans op een zwangerschap is bij perfect gebruik nagenoeg nihil. Zaak dus om voor jezelf te “testen” waar jij je het best bij voelt. Je kunt samen met je huisarts kijken naar je behoeftes en klachten bespreekbaar maken die je ondervindt van je huidige vorm van anticonceptie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VivaCBS

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme