Redactie
Redactie Kinderen 11 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Gedragsproblemen kinderen gelinkt aan telefoon- en tabletgebruik ouders

We roepen allemaal dat we vooral wat minder op onze mobiele telefoon moeten kijken, maar ondertussen zijn we allemaal maar wat verknocht aan de non-stop toevoer van whatsapps, mails en informatie. Misschien helpt dit bericht om de knop echt om – uit! – te zetten.

Eerder ging het bericht van vader Brad viraal die aangaf hoe belangrijk het is voor kinderen om de onverdeelde aandacht van hun ouders te krijgen, omdat ze daar intens behoefte aan hebben. Goh, meen je, echt waar?

Niet alleen belangrijk, maar noodzakelijk
Want het is niet alleen ontzettend belangrijk om aan die behoefte van je kind te voldoen, het is ook uiterst noodzakelijk. Al was het maar omdat je er zelf de vruchten van plukt als je het (niet) doet. Recent Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat er mogelijk een link bestaat tussen gedragsproblemen bij kinderen tussen 1 en 5 jaar en het gebruik van digitale middelen van hun ouders.

Symptomen

Sjachrijnigheid, opvliegendheid, hyperactiviteit en gefrustreerdheid zijn enkele van de ‘verschijnsels’ die in het onderzoek genoemd worden als gevolg van overmatig gebruik van mobiele apparaten door ouders. Er is zelfs een officieel woord voor de verstoring van interactie tussen ouder en kind: technoference (een samentrekking van technology en interference). Ouders geven in het onderzoek ruiterlijk toe dat ze in de interactie met hun kind(eren) afgeleid worden door hun telefoon of tablet.

Moeders versus vaders

Het effect op kinderen is groter wanneer het om de moeder gaat die meer aandacht lijkt te hebben voor haar mobiel dan voor haar kind. Volgens de onderzoekers kan dat verschil mogelijk verklaard worden doordat in de meeste gevallen de kinderen meer tijd met hun moeder doorbrengen dan met hun vader. Echter, naar een bewezen argument hiervoor moet verder onderzoek gedaan worden.

Uitgelezen? Mooi, leg dan nú je telefoon weg en ga koekjes bakken met je kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Child and Family Blog

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme