Schokkend: experts voorspellen dat er over veertig jaar geen chocola meer is
We willen geen enkele wereldramp tekort doen, maar wat ons betreft is dit een van de meest verontrustende berichten sinds lange tijd: volgens experts is de cacaoplant langzaam maar zeker aan het uitsterven.
Dat de opwarming van de aarde om meerdere redenen desastreus is, kan voor niemand als een verrassing komen. Wat wij echter nog niet wisten, is dat deze opwarming om nog een reden een dramatische impact kan hebben op ons leven. Experts wijzen namelijk op het mogelijke uitsterven van de cacaoboom, met alle gevolgen van dien.
Geen chocola meer
Als de aarde in dit tempo blijft opwarmen, is er over veertig jaar geen chocola meer, menen de experts. Cacaobomen – theobroma cacao genaamd – worden geteeld in landen rond de evenaar en zijn hofleverancier van cacaobonen. Juist ja, daar waar chocola van gemaakt wordt. Cacaobomen zijn zeer veeleisend als het om de juiste leef- en groeiomstandigheden gaat: ze kunnen alleen rondom de evenaar groeien en zijn sterk afhankelijk van de juiste hoeveelheid neerslag, goede temperatuur en vruchtbaarheid van de bomen. Daarnaast hebben ze veel schaduw nodig.
Cacaobomen ten dode opgeschreven
Volgens wetenschappers leidt het stijgende kwik tot alleen maar meer watertekort voor aarde en planten, en zal er niet genoeg (extra) regen vallen om deze verliezen te compenseren. Voor wie dit nogal abstract in de oren klinkt, zullen we het concreter stellen: cacaobomen gaan het in deze omstandigheden in hun huidige leefomgeving niet redden.
Duivels dilemma
Betekent dat het einde van het Cote d’Or en Lindt-tijdperk? Niet per se, maar alleen als cacaobomen in andere, hoger gelegen gebieden geteeld gaan worden – gebieden waar volop wild woont. Vooral in landen als Ghana en Ivoorkust (waar meer dan de helft van alle chocola ter wereld geproduceerd wordt) levert dat een duivels dilemma op: offeren we het leven van (veelal uitstervende) dieren op om te voorkomen dat de wereld zonder chocola komt te zitten?
286 repen per jaar (per persoon)
Beide zou funest zijn. Wist je dat de typische westerse consument gemiddeld 286 repen chocola per persoon eet, en dat die inname het laatste jaar alleen maar is toegenomen? En dat je voor die 286 repen per jaar maar liefst tien cacaobomen nodig hebt?
Hongerig vrouwvolk
Niet verwonderlijk dat er de laatste decennia overal ter wereld producenten van chocola bij zijn gekomen: het is een markt waarvan we met een aan zekerheid grenzende nauwkeurigheid durven te stellen dat ‘ie nooit zal uitsterven, met dank aan een heel groot en vooral hongerig vrouwvolk (inclusief enkele hongerige mannen). Toch kunnen al die nieuwe producenten niet garanderen dat het aanbod van chocola aan de vraag blijft voldoen, integendeel.
Honderdduizenden tonnen verlies
Critici zeggen dat de opwarming van de aarde inderdaad een grote bedreiging vormt voor het voortbestaan van chocola, maar dat er ook een groot deel van de schuld ligt aan de verouderde manier waarop chocola gemaakt wordt. Mede dankzij de ouderwetse productietechnieken kan er komende jaren een verlies van honderdduizenden tonnen chocola zijn. Innovaties zouden grote, positieve impact kunnen hebben, menen zij.
Het enige wat wij denken is: DOE. IETS.
En als we er dan weer genoeg van hebben, dan is dit het volgende wat je wil lezen: Dit is hét excuus om meer chocolade te eten