Anne Broekman
Anne Broekman Kids 9 mrt 2017

Deze moeder doet niet aan luiers, maar traint baby om zindelijk te worden

De hoeveelheid luiers die je alleen al in het eerste jaar van je kind verslindt, is enorm. Dat weet iedere ouder. Maar de Australische journaliste Cindy Lever pakt het anders aan. Haar dochtertje heeft nog nooit een Pamper of wat dan ook gedragen. Nooit.

Het wil weleens gebeuren dat Cindy met haar baby Chloe in een cafeetje zit en merkt dat haar dochtertje moet poepen. Het richtingsgevoel van een baby is nog niet top, dus er valt weleens een keutel naast de pot.

Zonder luier

Het zijn de risico’s van ‘elimination communication’, een methode die Cindy bij haar baby toepast. Dit houdt in: geen luiers – nooit! – en goed letten op de signalen die je kind geeft. Journaliste Cindy schrijft over haar redenen in The Daily Mail: ‘Dit doen we al sinds Chloe’s geboorte. Het is leuk en verslavend.’

En plassen maar

LEES OOK: Vaders die aan luiers ruiken: de smelfie is geboren

Goed luisteren

Volgens Cindy wordt ‘elimination communication’ in veel culturen toegepast, maar is deze kunst in het Westen een beetje verloren gegaan. De theorie erachter is dat kinderen zich – net als volwassenen – helemaal niet willen bevuilen. En dat ze heel goed kunnen aangeven, zelfs de allerkleinsten, wanneer ze naar de wc moeten.

Ongelukje

De truc als ouder is om deze signalen goed op te pikken. Cindy schrijft: ‘Baby’s kunnen het ons laten weten als ze honger hebben of moe zijn, en dus ook als ze moeten poepen of plassen. Ik gebruik een combinatie van gezond verstand, instinct, timing en luisteren naar mijn baby. Soms heb ik het fout en hebben we een ongelukje omdat ik niet goed geluisterd heb. Ik neem het mezelf dan kwalijk dat ik haar vocale en fysieke signalen heb genegeerd. Die signalen kunnen zijn: kronkelen met gilletjes of een zeurderig geluid, dat luider wordt als ze nodig moet.’ Ook is Cindy nu op de hoogte van Chloe’s routine. Ze weet nu dat haar dochtertje vooral ‘s morgens vaak moet plassen. En dan hup, hangt ze haar boven de wc of de wasbak.

Leuk, zo’n spiegel!

Psssss

Cindy is de beroerdste niet en geeft moeders die nu ook enthousiast raken een paar tips. Een goede tijd om je baby naar de wc te brengen is als ie tijdens het slapen even wakker wordt (volwassenen moeten immers ook vaak ‘s nachts nog even plassen. Baby’s, het zijn net mensen!). Ook een goed tijdstip is vlak na het voeden. Een spiegel – oftewel, gebruik de wasbak voor de kleine boodschap – doet ook wonderen: ‘Ze vindt het leuk om zichzelf en mij in de spiegel te bekijken, en ik kan zo beter haar signalen lezen en zien wat ze aan het doen is. Ik zeg dan: ‘plasje, plasje’ en maak een ‘pssss-geluid’. Dat is voor haar het teken om te gaan plassen.’ En ja, het gaat weleens mis en Cindy draait de nodige wasjes. Maar ze stelt: ‘Ik doe dit liever nu op deze manier, dan straks de poepluiers van een peuter te moeten verschonen. En het gevoel van verbondenheid dat je hierdoor met je baby ontwikkelt is intens en zo bevredigend.’

Geen televisie of smartphone en gooi alle luiers weg: Je kind in drie dagen zindelijk maken? Dit is de truc!

Reageer op artikel:
Deze moeder doet niet aan luiers, maar traint baby om zindelijk te worden
Sluiten