Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Eropuit 19 jul 2017

Waarom je beter geen schijfje citroen in je drankje kunt stoppen

Bij zomer horen terrasjes, bij terrasjes horen drankjes en om die drankjes er zo zomers mogelijk uit te laten zien én te laten smaken, stopt het gros van de barmannen en -vrouwen een schijfje citroen in. Voordat je het ding in je drankje stopt en uitstampt met het daarvoor bedoelde stokje, lees dit dan eventjes.

Schijfje citroen

Uit onderzoek naar de schijfjes citroen (en limoen en sinaasappel) die op terrassen worden geserveerd, blijkt namelijk dat er naast een fris smaakje, ook een heleboel gorigheid aan het schijfje zit. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Environmental Health en van de resultaten zou smaakpolitie Rob Geus echt niet blij worden. Man, man, man.

Wat is er gevonden?

Voor het onderzoek werden de drankjes van 21 verschillende restaurants onder de loep genomen. In de drankjes waar een schijfje citroen of een andere fruitsoort zat, vonden de onderzoekers zeker in 70 procent van de drankjes microbiële groei, bestaand uit 25 verschillende microbiële soorten. Deze microbiële organismen die op de schijfjes citroen zaten, bevatten de meeste organismen, inclusief de soorten waar je flink ziek van kunt worden.

Hoe komen die bacteriën daar?

Philip Tierno, onderzoeker en microbioloog aan de universiteit van New York licht deze ranzige vondst toe: ‘Voordat een schijfje citroen in je glas verdwijnt, is het al heel vaak aangeraakt door mensenvingers. Door het snijden, het oppakken en verplaatsen, komen elke keer meer bacteriën aan het schijfje.’

LEES OOK: Haha! Kinderen proeven voor het eerst een citroen

Wat kunnen we ertegen doen?

Handen wassen schijnt helemaal niks te helpen, zegt Philip. ‘Zelfs als de restaurantmedewerkers dit regelmatig doen, worden de bacteriën via het schijfje verspreid. Er zijn genoeg studies die bewijzen dat niet alle bacteriën van je handen verdwijnen als je je handen niet goed wast. Wat dus vaak in de horeca het geval is.’ Ook het wassen van de schijfjes zou volgens Philip niet helpen.

Welke bacteriën vind je er vooral?

De bacteriën die er op zo’n schijfje zitten kunnen het norovirus (een ontzettend besmettelijke buikgriep) verspreiden, net als de e-colibacterie (ook wel de poep bacterie genoemd) en de stafylokok (ziekenhuisbacterie).

Goed opletten

Of Philip zelf een citroentje in zijn cola wil? ‘Ja, maar wel met wat kanttekeningen. Ik stuur een drankje terug als ik zie dat de serveerder de rand van het glas aanraakt met zijn vingers. Goed opletten is het halve werk.’

Last van hooikoorts? Ga dan vooral snel aan de gin-tonic (zonder citroen ;-))

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pccc

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je beter geen schijfje citroen in je drankje kunt stoppen
Sluiten