Janne Vogel
Janne Vogel Persoonlijk 26 mrt 2018

9 x dingen waarvoor je géén sorry hoeft te zeggen

Je zou voor de grap eens bij moeten houden hoe vaak je ‘sorry’ zegt. Hier op de redactie kennen we het woord maar ál te goed en gebruiken we het meer dan de helft van de tijd onnodig. Want voor de meeste dingen hoef je helemaal geen ‘sorry’ te zeggen.

Op deze 9 momenten is een ‘sorry’ niet nodig, echt waar.

1. ‘Sorry, maar mag ik nog iets zeggen?’

In een vergadering – of het nou op je werk is of op de hockeyclub of school van je kinderen – is het alleen maar tof als je meedenkt. Onderschat jezelf niet en praat. Die sorry voor je argument zwakt ‘m juist ontzettend af. Zonde! Deze geldt trouwens ook heel erg voor: ‘Sorry, domme vraag’. Want je weet het: domme vragen bestaan niet.

2. ‘Sorry dat ik een burger en frietjes heb besteld, terwijl jullie allemaal een salade hebben.’

Sorry zeggen voor iets waar je zelf van geniet maakt het zoveel minder leuk. Of het nou gaat om die burgers, het feit dat jij de laatste donut neemt of dat je naar een serie kijkt die niemand grappig vindt behalve jij. Never apologize. Je verdient het.

3. ‘Sorry, je krijgt m’n nummer niet.’

Deze weet je zelf ook echt wel, maar we herhalen ‘m toch nog even. Nee zeggen tegen een man in wie je niet geïnteresseerd bent, is iets waar je nooit sorry voor hoeft te zeggen. Zeker vandaag de dag niet meer. Nee zeggen vergt girlpower, en dat is dan ook genoeg.

4. ‘Sorry, ik heb wat tijd voor mezelf nodig.’

Nog zo eentje: niemand – maar dan ook echt niemand – kan het jou kwalijk nemen wanneer je wat ruimte wilt.

LEES OOK: 5 x kleine slechte gewoonten die je relatie kapot kunnen maken zonder dat je het doorhebt

5. Elke ‘sorry’ die wordt vervolgd door ‘maar’.

‘Sorry, maar…’ Wanneer je deze zin in een gesprek gooit meen je ‘m hoogstwaarschijnlijk helemaal niet. En dat is helemaal oké. Laat die ‘sorry’ voortaan gewoon achterwege.

6. ‘Sorry dat ik derde wiel ben.’

Je bent uitgenodigd, dus ze willen jouw gezelschap. Maak jezelf niet gek en ga vooral geen sorry zeggen. Waarom zou je?

7. ‘Sorry, ik kijk liever.’

Of het nou gaat om karaoke, bowlen, bungee jumpen of wat voor activiteit dan ook: je schuldig voelen omdat je niet meedoet aan een activiteit is iets wat je voor altijd achter je had moeten laten op de middelbare school. Zoiets als groepsdruk hoef je écht niet te voelen en zeg nou zelf, íemand moet de foto’s maken, toch?

8. ‘Sorry, ik kan niet want…’

Wanneer iemand je vraagt om iets te doen – wat het ook mag zijn – en je kan of wil niet, zeg dan gewoon nee. Houd het simpel en sorry-vrij. Smoesjes verzinnen hoeft niet en die ‘sorry’ is ook zéker niet nodig. ‘Dankjewel dat je aan mij denkt, maar ik kan niet.’ Weg met die schuldgevoelens.

9. ‘Sorry dat ik zo vaak sorry zeg.’

Je merkt het, dus probeer eraan te werken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x dingen waarvoor je géén sorry hoeft te zeggen
Sluiten