Sophie Nortier
Sophie Nortier Algemeen 16 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Huidverzorging met gefermenteerde ingrediënten de oplossing voor jouw huid?

Als het om huidverzorging gaat valt er telkens weer wat nieuws te ontdekken en vandaag de dag is dat gefermenteerde skincare. Klinkt vies, maar lijkt een enorme hit te worden. Maar wat is het nou precies en wat zijn de voordelen ervan?

Als je denkt aan fermentatie, denk je misschien aan wijn, yoghurt of Kimchi. Het wordt al sinds jaar en dag gebruikt in de voedselindustrie en werd oorspronkelijk gebruikt om voedsel langer houdbaar te maken. Maar nu lijkt fermentatie ook steeds meer aanwezig in de gezichtsverzorgingswereld.

Wat is fermentatie

Fermentatie is het chemisch proces waarbij de grondstof van een product wordt omgezet of afgebroken door micro-organismen als bacteriën, schimmels of gisten. Hierbij verandert bijvoorbeeld de zuurgraad, smaak, verteerbaarheid of houdbaarheid van het product.

Tiplijstje: deze skincare producten helpen tegen acné en een gevoelige huid

Fermentatie in skincare is oorspronkelijk afkomstig uit de K-beauty, een Zuid-Koreaanse filosofie over huidverzorging, wat het geheim voor een stralende huid moet zijn (waar wij nogal fan van zijn!). Maar inmiddels krijgt gefermenteerde skincare steeds meer voet aan de grond bij Westerse huidverzorgingsmerken, dus zijn wij erg benieuwd wat dit precies inhoudt.

Werking gefermenteerde ingrediënten in skincare

Nou is het idee dus dat je met fermentatie bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten afbreekt tot kleinere moleculen, waardoor de voedingsstoffen en mineralen veel sneller worden opgenomen in de huid. Daarnaast ontstaan er bij het fermentatieproces ook actieve bestanddelen die een positieve werking op de huid moeten hebben.

AHA

Zoals bijvoorbeeld alphahydroxyzuren (AHA’s). Dit zijn een soort exfolianten die ervoor zorgen dat de stof die de dode huidcellen bij elkaar houdt, wordt opgelost. Hierdoor komen langzamerhand de dode huidcellen los van de huid en houd je een zachtere en meer stralende huid over.

Maar deze stoffen komen niet bij elke fermentatie vrij. Het hangt er enorm vanaf welke ingrediënten je fermenteert. Daarnaast kun je AHA ook apart toevoegen aan een product, zonder het daarvoor te moeten fermenteren.

4 x waarom koffie een wondermiddel is voor je huid

Voordelen

De voordelen die worden toegedicht aan gefermenteerde skincare zijn dus dat de huid makkelijker belangrijke voedingsstoffen opneemt en dat er nieuwe voedingsstoffen ontstaan die de huid moeten helpen. Zo moeten huidverzorgingsproducten krachtiger en effectiever worden door het fermenteren.

De wetenschap

Maar we moeten eerlijk zeggen dat de wetenschappelijke bronnen vrij beperkt te vinden zijn. Wel ziet het ernaar uit dat de wetenschap heeft bewezen dat rode ginseng na fermentatie een betere werking heeft tegen rimpels en donkere vlekken, dan zonder het fermenteren. En dat het fermenteren van soja ervoor zorgt dat de productie van hyaluronzuur wordt gestimuleerd. Dit moet zorgen voor een vollere, stevigere en zachtere huid.

Dit zegt natuurlijk niet dat alle overige gefermenteerde ingrediënten in huidverzorgingsproducten geen effect hebben. Er wordt overal nog steeds druk ontwikkeld en geëxperimenteerd.

Conclusie

Zoals met alles is het heel persoonlijk of iets werkt of niet. Het blijft goed zoeken naar een bij jouw huid passend huidverzorgingsproduct. Wellicht dat gefermenteerde skincare precies is wat jouw huid nodig heeft. Probeer, combineer en vraag om hulp bij professionals als je echt niet weet waar je het moet zoeken.

11 x slechte gewoontes die je huid ruïneren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme