De wetenschap verklaart: dus dáárom ben jij zo gek op de smaak van gezouten caramel
Verslind jij zonder aarzelen die hele reep Tony’s Chocolonely met zeezout en caramel in één ruk? (Of ijs, taart of brownies met deze heerlijke samenstelling…) Je bent niet de enige! Maar waarom zijn we toch zo dol op die fantastische combinatie van zout en zoet? Wetenschappers komen met een verklaring.
Hemelse combinatie
Om alvast met de deur in huis te vallen: er is een wetenschappelijke verklaring voor jouw verslaving aan gezouten caramel. Wetenschappers van de universiteit van Florida testten de gezouten karamelsmaak uit op 150 proefpersonen (de lucky bastards!). Hun conclusie: zowel een zoete, een zoute, én een vette smaak afzonderlijk wekken chemicaliën in het brein op die vergelijkbaar zijn met een shot heroïne. Je kunt dus nagaan dat een combinatie van deze smaken al helemaal een euforisch effect teweeg brengt.
Verlangen naar meer
Dit effect staat bekend als ‘hedonic escalation’, vrij vertaald is dit: ‘uit de hand gelopen genot’. Bij elke hap verlangt ons brein naar nóg meer, omdat je steeds nieuwe smaken ontdekt. Van andere voedingsmiddelen krijg je sneller genoeg van de smaak, omdat deze minder complex (en verrassend) is. ‘Hedonische escalatie gebeurt het vaakst bij complexe smaken, waarbij een proever gemotiveerd is om bij elke hap meer te proeven van het veelzijdige voedingsmiddel,’ verklaren de onderzoekers. Zie je nou wel, het is helemáál niet jouw schuld dat die reep zo snel op is…
Bron: Hnl.be
Dit gaat je kilo’s schelen: dit is het geheim om nachtelijke vreetbuien tegen te gaan