Ben jij ook zo gek op pasta? Dit is de wetenschappelijke reden

Goed nieuws, het ligt niet aan jou! We zijn ermee geboren, met die cravings die sommigen van ons voor pasta hebben.

Je hebt de mensen die een plekje vrijhouden voor het toetje, en je hebt mensen die het er nog even van nemen en nog een extra bord pasta naar binnen slurpen. Denk maar niet dat een stuk chocolade of pak koekjes jouw pasta fetish van de troon kan stoten.

Gevoelig voor de smaak van zetmeel? Dan eet je meer calorieën

Uit een recent onderzoek is gebleken dat je je smaakpapillen de schuld kan geven voor je pasta obsessie.

Onderzoekers wilden het verband bloot leggen tussen orale complexe koolhydraatgevoeligheid, de meting van de mens en het voedingspatroon bij volwassenen. De deelnemers kregen een reeks proefsessies met als doel om hun scala aan gevoeligheden te ontdekken. Het team ontdekte dat sommige deelnemers beter aan konden geven wanneer ze zetmeel of vezels aten in lage concentraties.

De studie trof geen BMI verschil tussen degenen die gevoeliger waren voor de smaak van zetmeel dan de andere deelnemers. Maar wel toonden de gegevens aan dat hun diëten hoger waren in calorieën en ook was er een opmerkelijk verschil in de tailleomvang.

Meer koolhydraten (pasta) is een omvangrijkere taille

Onderzoeker Julia Low zegt dat ze juist specifiek hebben gekeken naar de taille-metingen omdat daar een risico ligt op voedingsgeretaleerde ziekten. “Degenen die het meest gevoelig waren voor de smaak van koolhydraten aten meer van dit voedsel en hadden ook een omvangrijkere taille.”

Ben jij de persoon die brood aan het eten is en altijd wel zin heeft in nog een sneetje, die tijdens het eten van een salade liever droomt van een bord pasta of die geen nee kan zeggen tegen noedels? Dan ben je wellicht een van de personen die de smaak van zetmeel beter proeft.

Gevoelig voor de smaak van vet? Dan eet je minder vet!

De hoofdonderzoeker, Russel Keast, voerde eerder een onderzoek uit waaruit bleek dat vet een van de dingen is die we direct kunnen proeven. Maar hij ontdekte dat mensen die gevoelig zijn voor de smaak van vet, juist minder vet voedsel aten. Dit is het tegenovergestelde met koolhydraten: dan eten ze juist meer.

Readers Digest

Reageer op artikel:
Ben jij ook zo gek op pasta? Dit is de wetenschappelijke reden
Sluiten