Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Persoonlijk 28 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

9 x gekke gewoontes die bewijzen dat je slim bent

Heb je een hekel aan kauwende mensen, maak je overal tekeningetjes of hou je van een heerlijk koude douche? Je mag dan wel gek zijn, maar ook superslim!

Verschillende onderzoeken bewijzen namelijk dat juist gekke gewoontes bij hele slimme mensen passen. En als je leest waarom, klinkt het allemaal ook heel logisch.

1. Je bureau is een rommeltje

Je zou misschien denken dat juist iemand die alles opruimt, super slim is. Mooi niet. Tijdens een experiment bleek dat mensen in een rommelige setting met meer ideeën kwamen dan in een nette kamer. ‘Als het opgeruimd is, denk je voornamelijk in the box en speel je op safe,’ vertelt Kathleen Vohs, filosofisch expert. Het is dus de creativiteit die pas voor de rommel zorgt, niet jij, volgens Jonathan Wai, ook lid van het onderzoeksteam. ‘Zij zijn meer bezig met hun werk, dan met hoe hun kamer of bureau eruit ziet.’

2. Je gaat laat naar bed

Ja, net als in de film. Een Londens onderzoek wees uit dat mensen die langer opblijven, een hoger IQ hebben. Puur door evolutie. Laat naar bed gaan was lang, lang geleden een totaal nieuw idee waar alleen nieuwsgierige aagjes aan meededen. ‘Waarschijnlijk blijven slimme mensen langer op, omdat hun interne klok gewoon anders is,’ zegt dr. Wai. ‘Óf ze zijn introverter en vinden het dus fijn dat er ‘s avonds laat geen afleiding is.’ Betekent natuurlijk wel dat je evengoed je 7 uurtjes slaap nodig hebt.

3. Je vloekt veel

Nee, het is dus niet typisch iets van mensen met een lager IQ. Integendeel. Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die meer schelden juist een groter algemeen vocabulaire hadden. Slimme mensen kennen meer woorden, waaronder ook scheldwoorden. Hoe en wanneer je die gebruikt, hangt dan weer af van je emotionele intelligentie. Fucking awesome, we zweren het!

4. Je houdt van een lekkere koude douche

Finse onderzoekers schrijven dat dit is gelinkt aan minder spanning, minder moeheid en een beter humeur en geheugen. Al deze punten werken weer goed voor je brein en productiviteit. Plus door uit je comfortzone te komen en de moed te verzamelen om de knop letterlijk om te draaien, heb je meer inspiratie, ben je alerter, heb je meer motivatie en helpt het goed bij een depressie of angst. Brrr, vooruit dan maar.

5. Je háát kauw-geluiden

Word je ook haast agressief van een fanatieke kauwgomkauwer? Vervelend, maar het betekent ook dat je slim bent. Slimme mensen nemen namelijk álles gulzig in zich op en zijn dus weer minder goed in het filteren van niet relevante (lees: irritante) prikkels. Daarom dus ook punt 2. Dit staat trouwens los van het feit dat zelf kauwgom kauwen je hersenen wél stimuleert.

6. Je maakt tekeningetjes, terwijl je nadenkt of belt

Wat leuk! Volgens Sunni Brown, schrijver van The Doodle Revolution, is het een proces dat helpt om informatie te verwerken en oplossingen te bedenken. Daardoor kun je ook beter leren en onthouden, tot wel 29% meer.

7. Je bent kritisch op jezelf

Minder slimme mensen kunnen hun gebrek aan bepaalde intelligentie niet herkennen, wat zorgt voor een ‘positievere’ zelfreflectie, het Dunning-Kruger effect. Klinkt best logisch. ‘Om te kunnen weten of je ergens goed in bent, moet je het vermogen hebben om dat te herkennen. Slechte zangers herkennen hun eigen valsheid dus niet.’ Slimme mensen weten dus wel dat ze dat zijn, maar onderschatten vervolgens hun kennis. Ze weten hoeveel ze nog meer zouden kunnen weten. Jammer.

8. Je bent een echte dagdromer

Hoewel er ook wordt gezegd dat dit je productiviteit vermindert, heeft een recent onderzoek juist aangetoond van niet. Een break werkt goed als je je werk weer oppakt. Zo’n ‘incubatieperiode’ voor je brein geeft je creativiteit en probleemoplossend denken een boost.

9. Je praat in jezelf

En jij maar denken dat je koekoek was. Nee hoor, het is een teken van next level denken. Je herinnert je makkelijker dingen die je hardop hebt gezegd en vindt eerder je spullen terug. En hier nog 9 andere grote voordelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 x gekke gewoontes die bewijzen dat je slim bent
Sluiten