Redactie
Redactie Zwanger 17 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

10 gelijkenissen tussen een natuurlijke bevalling en keizersnede

Na 9 maanden zwangerschap moet de baby er toch echt uit. Bij sommigen gebeurt dit op een natuurlijk manier, bij anderen komt er een keizersnede aan te pas. En nee, het ene is niet beter/leuker/fijner dan het andere.

Oké, het is inderdaad zo dat baby’s geboren zouden moeten worden via het geboortekanaal. Dat is hoe de natuur een bevalling heeft bedacht. En we houden in gedachten dat we onze lichamen moeten vertrouwen, maar wat nou als je een tweeling krijgt? Als onze lichamen in ernstig slechte conditie verkeren? Als de situatie levensbedreigend is, dat alleen een keizersnede een laatste redmiddel is? Wat nou als je al 36 uur ligt te puffen en nog maar 6 cm ontsluiting hebt?

Natuurlijke bevalling of keizersnede

Er worden levens gered door keizersneden en dat litteken, ach dat neem je voor lief. En als die kleine er eenmaal uit is, worden we -keizersnede of niet- overspoeld door een hoop verwondering en geluk. Bekijk snel nog 9 gelijkenissen tussen beide bevallingen (algehele narcose daargelaten).

1. Een bevalling doet pijn

Hoeveel yoga- of haptonomielessen je ook hebt gevolgd of hoe relaxed je ook bent, een bevalling doet gewoon exuberant veel pijn. Een baby is nou eenmaal groter dan het geboortekanaal (een verloskundige zei ooit: ‘Theoretisch gezien past het niet, maar in de praktijk moet het wel lukken.’ Twee dagen later zou ik bevallen, dit terzijde) of de snee bij een keizersnede. Je kunt pijnstillende middelen krijgen, maar je hebt hoe dan ook die weeën gevoeld op een bepaald moment en die verdoving raakt uitgewerkt. Oh en dan heb je nog ‘naweeën’. Au.

2. De baby moet er, hoe dan ook, uit

Alle zwangere vrouwen kampen met 9-maanden ‘problemen’. En we willen allemaal dat hij of zij eruit komt. Zo snel mogelijk. We maken allemaal een voorstelling van de bevalling en nemen alle scenario’s nog eens door. En er komt een moment dat je denkt: ‘Laat mij maar nog liever even zwanger zijn, want ik heb totaal geen idee hoe dat hele bevallingsproces eruit gaat zien.’

3. Jij hebt de controle

Of je nu een keizersnede krijgt of dat het lukt via de natuurlijke manier, jij hebt enige controle. Wil je de baby gelijk op je borst hebben? Vraag dat. Wil je dat er foto’s worden gemaakt? Dat mag. Jij bepaalt zelf waar je behoefte aan hebt, of je nu ‘The ring of fire‘ doormaakt of dat de baarmoeder wordt gehecht (regels die aan de keizersnede verbonden zijn, daargelaten natuurlijk).

4. Je baby heeft trek

Na een prachtige strijd te hebben geleverd, wacht er een volgende taak: je baby heeft honger, dus hij of zij moet worden gevoed. Geef duidelijk aan wat je wil (borstvoeding of flesvoeding) en vraag om hulp als het nodig is. Het maakt niet uit hoe je voedt of hoe je bevalling verloopt, van nu af aan zorg je dat je kind zal groeien.

5. Jij lust trouwens ook wel iets

Oké niet misschien direct na de bevalling, maar als je je bedenkt hoeveel kracht je net hebt verbruikt, dan gaat een broodje brie er vast in. Alles beter dan die droge, verpakte beschuiten met muisjes, die vaak worden aangeboden in het ziekenhuis.

6. Adem in, adem uit…

Zowel bij een natuurlijke bevalling als bij een keizersnede kan het nog weleens voorkomen dat verpleegkundigen en artsen zenuwachtig rond gaan lopen omdat er iets niet in orde lijkt. Raak niet in paniek, maar blijf ademenen. Ook als alles goed is, is ademen heel belangrijk. Die pufcursussen zijn er niet voor niets en tijdens de ruggenprik bij een keizersnede hoor je alles. Dit kan soms ook wat paniekmomenten opleveren. Keep on breathing!

7. Het is fijn als iemand je hand vasthoudt tijdens de bevalling

En dat die persoon in kwestie je dan ook gelijk vertelt dat je goed op weg bent, is ook een pre. Een koud washandje, spuugbak bij de hand en haar uit je plakkerige gezicht halen zijn overigens bonuspunten.

8. Trots, dat ben je

Tjonge jonge, daar is-ie hoor. Je wordt overladen door liefde, uitputting en trotsheid, maar you did it!

9. Het is niet alleen je baby die de baarmoeder verlaat

Alles wat je baby heeft laten doen groeien, moet eruit. De vraag of je de moederkoek wil bewaren, komt in beide gevallen ook. Als je een hond hebt, kun je het beest hierdoor laten wennen aan de nieuwe spruit.

10. Ehm, hallo, je hebt gewoon net een baby ter wereld gebracht

Er is een nieuw leven uit jou gekomen, even dat je het weet. Een paar minuten geleden zat ze er nog en nu voelt ze voor het eerst de buitenlucht. 9 maanden lang heb je moeten wachten tot hij ‘af’ was, je hebt gewacht op dit moment. En of hij nou z’n entree maakte in een operatiekamer, met een vacuümpomp of in een bad, je hebt het gedaan. En nee, dit behoort niet tot je dagelijkse bezigheden, maar man, man, man je deed het alsof je het al jaren doet. Een keizersnede of niet, je hebt je eigen verhaal geschreven, er is een kind uit jouw lichaam gekomen en ieder lichaam is anders. Zodoende ook de verhalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme