Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Body 25 november 2014

Is geluk te koop? Jazeker, shop deze 6 dingen!

Hoeveel is geluk je waard? Het klinkt misschien flauw: een prijskaartje aan geluk hangen, maar onderzoekers menen dat geluk wel degelijk te koop is.

Maakt een tas van €1000 van Céline gelukkiger dan eentje van de H&M? Niet iedere uitspatting zorgt voor geluk. Dus, welke aankopen maken ons het meest happy?

1. Ga op vakantie

Cornell University deed vier verschillende studies naar geluk en geld. Zij kwamen erachter dat geld besteedt aan belevingen voor meer geluk zorgt dan het besteden aan ‘hebben, hebben, hebben’. Zelf het vooruitzicht op een mooie beleving zorgt voor meer plezier dan spullen. Hoe dat komt? Over een aantal jaar is de lol van een blouse voorbij, maar een mooie reis zul je nooit vergeten. Dus, boek die reis zo ver mogelijk van tevoren, dan krijg je er nog meer geluk voor terug!

2. Huur een schoonmaker

Jazeker, gebruik het huishoudgeld voor een schoonmaker die het hele huis schoonmaakt! Jezelf vrije tijd geven door iemand in te huren voor klusjes die je zelf niet wilt doen, zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt. De universiteit van Stanford kwam erachter dan de manier waarop je je tijd indeelt van groot belang is als het gaat over geluk. Bespaar je geld door zelf de halve zaterdag op de badkamer te schrobben in plaats van iets doen wat je wél leuk vindt? Het kan zijn dat je ongelukkiger wordt doordat je kostbare tijd opgaat. Ach ja, je moet er natuurlijk wel het geld voor hebben.

3. Betaal voor sport

Ik schrok een beetje toen ik dansles nam. Ga ik serieus €300 per jaar betalen voor hooguit twintig lesjes van een uur? Volgens de Britse overheid had ik nog veel meer kunnen betalen, als je kijkt naar hoeveel goede gevoelens het oplevert. Mensen die ongeveer $1825 per persoon uitgaven aan sport, waren het meest gelukkig.

4. Doe eens cultureel

Tickets voor The Rolling Stones € 180? Ho, wacht! Voordat je wegklikt, studies tonen aan dat naar muziek luisteren (live of gekocht op cd/iTunes) en naar kunst kijken onze emotionele gezondheid boosten. We produceren op dat moment meer feel good-stoffen zoals dopamine. Het maakt niet eens uit of de artiest bekend is of niet, misschien dan toch maar kaartjes voor het lokale poppodium?

5. Geef aan een goed doel

Voel je je een beetje down? Doneer dan aan een goed doel van jouw keuze, zeggen meerdere studies. Je bijdrage helpt iemand die het nodig heeft en dat voelt goed. Je voelt je meer gelukkig wanneer je direct aan iemand van het goede doel doneert, dan het anoniem te doel. Die sociale connectie en de liefde voor een doel zorgt voor een extra goed gevoel.

6. Koop wat vaker een cadeautje

Wacht niet tot een verjaardag of de feestdagen met iemand te verrassen. Geld spenderen aan iemand anders, voelt beter dan geld aan jezelf uitgeven. Het bedrag maakt niet eens zoveel uit, zeggen onderzoekers van de universiteit van Britisch Columbia. Dus: trakteer je collega op een koffie bij een leuk zaakje en haal een lekkere fles drank voor je geliefde. Je maakt hun gelukkig én jezelf!

Zorgt een kind eigenlijk voor extra geluk? Lees het hier!

Reageer op artikel:
Is geluk te koop? Jazeker, shop deze 6 dingen!
Sluiten