Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 8 aug 2018

10 Manieren om een gelukkig kind op te voeden, volgens de wetenschap

We willen allemaal het beste voor onze kinderen, en ‘gelukkig zijn’ staat toch wel bovenaan het lijstje. Hoewel dat eenvoudig genoeg klinkt, hoe kun je er nou voor zorgen dat je je kids opvoedt om gelukkig te zijn?

Er is meer nodig dan alleen wishful thinking als het gaat om je kinderen opvoeden om gelukkig te zijn. Deze 10 dingen kun je volgens de wetenschap doen om geluk bij je kinderen aan te moedigen:

1. Samen eten

Een eenvoudig diner samen als gezin heeft verbazingwekkende positieve effecten op het welzijn van het hele gezin. Onderzoek wijst uit dat kinderen die regelmatig met hun gezin eten emotioneel stabieler zijn en minder snel geneigd zijn zich bezig te gaan houden met drugs en alcohol als tiener. Daarnaast verhogen familiediners het gevoel van veiligheid bij kids én het creëert mooie herinneringen.

2. Prijs inspanning – geen resultaten

De nadruk moet liggen op de kinderen prijzen voor de moeite of het werk dat ze doen, in plaats van het algemene resultaat. ‘Wow, wat heb je goed aan de tekening gewerkt’, is beter dan ‘die tekening is geweldig!’.

LEES OOK: Zo zorg je ervoor dat je kleine in bad wilt

3. Laat ze spelen

Kids hebben ruimte nodig om te spelen en te kunnen creëren. Onderzoek wijst uit dat ongestructureerde speeltijd kinderen helpt om aanwezig te zijn in het moment (mindful) en het moedigt hen aan zichzelf te reguleren en te leren van hun relaties met andere kinderen.

4. Leer kinderen over emoties

Gelukkig zijn betekent dat je moet begrijpen hoe je emoties werken. Om te zorgen dat kinderen dit doen, moeten we hen door dat proces coachen. Door kinderen te leren dat alle emoties belangrijk en oké zijn (dus ook gevoelens als woede en verdriet), geven we ze de validatie die ze nodig hebben om zichzelf te uiten en zich veilig te voelen.

5. Leer hen optimistisch te zijn

Door al het negatieve wat er in de wereld is, kan het moeilijk zijn om optimisme te ‘oefenen’, maar het is aan ons om kinderen te leren hoe ze positief kunnen blijven en hoe ze een veerkrachtige houding kunnen ontwikkelen die hen de ‘niet opgeven’ mentaliteit geeft.

6. Help je kind dankbaarheid te begrijpen

Dankbaarheid leert kinderen om dankbaar (duh) te zijn voor wat ze hebben, maar het leert hen ook om overall gelukkiger te denken. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen meer tevreden zijn met hun leven als ze ‘dankbaar’ denken, in vergelijking met kinderen die zich concentreren op dingen in het leven die hen irriteren. Deze manier van denken moedigt kinderen aan zich te concentreren op wat ze hebben in plaats van op wat ze niet hebben.

7. Word niet te zwaar voor ze

Onderzoek wijst uit dat een gezond, klein conflict niet zo slecht is voor kinderen, maar probeer te voorkomen dat je grote argumenten of zware gesprekken in de buurt van de kinderen hebt. Verhoogde stemmen kunnen ervoor zorgen dat kinderen zich onzeker en bang voelen. Het bespreken van zaken als de slechte gezondheid van oma kunnen te grote problemen voor kinderen zijn.

LEES OOK: Zet je kind het op het schreeuwen in het openbaar? Deze trucs helpen je!

8. Moedig zelfdiscipline aan

Volgens de wetenschap hebben kinderen die zelfdiscipline kunnen oefenen meer kans om beter om te gaan met frustratie en stress. Een voorbeeld hiervan is dat je de tafel pas mag verlaten als iedereen klaar is met eten, of dat een toetje later komt, niet meteen.

9. Schakel de schermen uit

De tv kan een geruststellend achtergrondgeluid zijn en een prima babysitter voor de kinderen terwijl jij je ding doet. Onderzoek toont echter aan dat er een sterk verband is tussen geluk en niet tv kijken. Blijkbaar hebben gelukkigere mensen de neiging om veel minder tv te kijken.

10. Laat ze leren van hun fouten

Hoewel het verleidelijk is om onze kinderen in de watten te leggen en dingen uit handen te pakken, is het geen goed middel om hen te helpen. Als je kinderen laat ervaren hoe het voelt om fouten te maken, worden ze veerkrachtiger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
10 Manieren om een gelukkig kind op te voeden, volgens de wetenschap
Sluiten