Melissa Eissens
Melissa Eissens Gezondheid 27 dec 2017
Leestijd: 5 minuten

17 geheimen voor een gelukkige familie

Hoe gelukkig we ook zijn met ons gezin, het kan geen kwaad om dit altijd te blijven verbeteren. Deze 17 tips geven je succesvolle do’s en don’ts voor een gelukkige familie.

1. Zit naast elkaar tijdens het maken van beslissingen

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die naast elkaar zitten, eerder zullen samenwerken dan mensen die tegenover elkaar of diagonaal van elkaar zitten. En dat is precies wat je als gezin nodig hebt.

2. Dim het licht

Is het tijd voor echt even een serieus gesprek, dim dan het licht of doe meerdere kleine lampjes aan. Door deze sfeer voelen mensen zich ontspannen en veiliger. Ze zullen beter in staat zijn om een goed gesprek met je aan te gaan.

3. Verbind generaties

Onderzoek toont aan dat kinderen die meer weten over de successen en ‘mislukkingen’ in hun familie en eerdere generaties, energieker zijn en beter in staat om stress tegen te gaan.

4. Ga er lekker bij zitten

Een onderzoek van Harvard laat zien dat mensen flexibeler en meegaander zijn wanneer ze op een zachter oppervlak zitten. Een goede reden dus om niet meer rond om te tafel te gaan zitten maar gewoon op de bank neer te ploffen voor een goed gesprek.

5. Nodig oma vaker uit

Volgens evolutionair antropoloog Sarah Blaffer, hebben opa’s en oma’s een positieve invloed op de familie. Een analyse van 66 studies wees uit dat moeders die hulp krijgen van grootmoeders minder stress hebben en dat hun kinderen beter aangepast zijn dan kinderen die hun grootouders weinig zien. Ook is het nog zo dat grootouders die oppassen, langer leven!

6. Kijk terug

Maak hier een spelletje van. Tijdens het avondeten is het goed om elk lid van de familie een positieve en een negatieve gebeurtenis van de dag te laten vertellen. Inclusief jijzelf, dus. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen door het kijken naar anderen (inclusief hun ouders) die hun problemen openlijk met elkaar bespreken, zelf ook beter in staat zijn om hun ups en downs te verwerken en makkelijker empathie en solidariteit ontwikkelen met de mensen om zich heen.

7. Loyaliteit

Het komt wel eens voor dat de behoeften van je gezin in conflict zijn met je eigen behoeften. Je zult toch echt een keuze moeten maken, hou je voet bij stuk of pas je je aan. Gebruik dit soort conflicten als een kans om familieloyaliteit te tonen.

LEES OOK: Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

8. Houd een overzicht

Maak drie kolommen en geef ze de labels ‘Nog doen’, ‘Mee bezig’ en ‘Afgerond’. Als gezinsleden ergens aan beginnen verplaatsen ze het van de eerste naar de tweede kolom tot het klaar is. Zo blijft alles overzichtelijk en gegarandeerd dat je op deze manier dubbel zoveel gedaan krijgt.

9. Flexibiliteit is alles

Uit onderzoek blijkt dat een flexibele mentaliteit veel voor elkaar krijgt. Of het nu gaat om de strategie om iedereen ‘s ochtends vroeg zo snel mogelijk de deur uit te krijgen of de technieken die je gebruikt om je familie te disciplineren, te entertainen of te inspireren. Flexibiliteit is key.

10. Sport voor aanmoediging

Ouders hebben een belangrijke taak als het gaan om de ervaring van een kind met sport. Beoefen sportieve activiteiten in jullie vrije tijd en focus je vooral op het positieve. Kan je kind niet goed een bal opvangen of schieten, reken het hem hier niet op af maar zeg eerder iets als ‘je hebt niet gescoord, maar ik denk dat jij niet snel opgeeft!’.

11. Familie bijeenkomsten

Familiebijeenkomsten zijn meestal bedoeld voor de gezelligheid maar het is ook een kans om aandacht te vestigen op een specifiek gedrag. Hoe komen bepaalde onderwerpen aan en is dit noodzakelijk om te benoemen? Als je geen veilige omgeving hebt om problemen te bespreken, dan zal elk plan om je gezin te verbeteren waarschijnlijk lastiger verlopen.

12. Blijf op dezelfde hoogte

Studies hebben aangetoond dat mensen met een machtspositie snel de neiging hebben om hoger te zitten dan anderen, beide voeten op de grond zetten of hun vingers achter hun nek strekken. Dit geeft ze een verhoogd gevoel van superioriteit. Het is daarom belangrijk dat je tijdens een ruzie of discussie tegenover elkaar gaat zitten op dezelfde ooghoogte. Zo voorkom je dat de een zichzelf meer moet verdedigen dan de andere vanwege het onderdanige gevoel.

13. Rol niet met je ogen

Onderzoekers hebben jarenlang bestudeerd hoe het trillen van de neus, het ophogen van de wenkbrauwen, het ontspannen van de lippen en het rollen van de ogen invloed heeft gehad op huwelijken. Uit het resultaat kwam dat boven alle andere gebaren, het rollen met de ogen voor de meeste spanning zorgde tussen partners.

14. O-vorm

Wil je als familie meer interactie met elkaar en een betere sociale communicatie? Dan moet je juist wél tegenover elkaar gaan zitten, het liefst in een rondje. Ga altijd aan tafel zitten met de familie in een O-vorm, niet in een L- of V-vorm.

15. Stop met het zeggen van “jij”

In plaats van het zeggen van jij, jij, jij, probeer een keer WIJ. Een ruzie wordt sneller vermeden wanneer je zegt, ‘we moeten beter communiceren’, in plaats van, ‘jij zegt nooit wat er is’. Je bent een team dus probeer het ook als een team op te lossen.

16. Vermijd zware discussies van 18:00 tot 20:00

Twee psychologen uit Chicago stelden vast dat deze twee uren de meest stressvolle tijd van de dag zijn. Ouders komen thuis van een (zware) werkdag, de kinderen komen moe thuis en je wilt graag de vrede in huis behouden. Besteed deze twee uur dan juist aan de gezellige en positieve onderwerpen.

17. Drie minuten discussiëren is genoeg

Een onderzoeker ontdekte dat de belangrijkste punten in elk argument al in de eerste drie minuten te vinden zijn. Daarna zegt hij dat mensen zichzelf vaak herhalen maar dan luider en met meer overtuiging.

LEES OOK: Hier liegt 52% van de mensen over tegen familie tijdens de feestdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
17 geheimen voor een gelukkige familie
Sluiten