Redactie
Redactie Opvoeden 4 okt 2017

9 tips om kinderen op te voeden tot gelukkige kinderen

Boeken en websites vol worden er geschreven over problemen van kinderen – slaapproblemen, gedragsproblemen, allerlei problemen – waar ouders allemaal hopen zo min mogelijk mee te maken te krijgen. Wat zou het toch fijn zijn als er ook een handboek was waarmee je gegarandeerd gelukkige kinderen krijgt…

Nou, hopsakee, hier is er zo eentje. Natuurlijk is dat woord ‘gegarandeerd’ een volslagen illusie, want in het leven is niets gegarandeerd – behalve dat niets gegarandeerd is. Maar dit artikel in Time Magazine biedt een aardig handjevol tips waarmee – volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken – de kans op gelukkige, onbezorgde kinderen optimaal vergroot wordt.

1. Zorg dat je zelf gelukkig bent

Het lijkt een open deur, maar onderschat vooral niet hoe belangrijk het is dat je zelf gelukkig bent. Als jij gelukkig bent, is de kans groot dat je kinderen dat ook zijn. Omgekeerd is namelijk in ieder geval waar: als jij ongelukkig bent, heeft dat vaak sowieso impact op je kinderen. Een belangrijke ingrediënt voor ouderlijk geluk kan voldoende me-time zijn.

2. Leer je kinderen waardevolle relaties te hebben

Laat ze zien hoe fijn het is om af en toe iets aardigs te doen voor een ander en te delen, zodat ze merken hoe het is als ze die aardigheid terugkrijgen. Kortom: probeer al vanaf jonge leeftijd empathisch vermogen bij kinderen te creëren, zodat ze makkelijk vrienden maken (en houden). Want we weten allemaal hoe cruciaal mooie vriendschappen zijn voor een gelukkig leven.

3. Temper je verwachtingen (dat ze hun best doen is belangrijker dan het resultaat)

We leven in een competitieve samenleving waar kinderen al jong wordt geleerd dat presteren belangrijk is. En hoewel er weinig mis is met je kinderen vertellen dat het leuk is als ze ergens goed in zijn en ze daar best wel hun stinkende best voor mogen doen, is het nóg belangrijker ze te laten weten dat het gaat om dat stukje ‘je best doen’ – en niet om de uiteindelijke prestatie. Aan alle tijgermoeders- en papa’s: rustig aan dus.

4. Probeer zoveel mogelijk optimisme over te brengen

Als ouders uitgaan van een halfvol glas, nemen kinderen dat ook over.

5. Leer kinderen omgaan met emoties

Vroeger mochten jongens niet huilen: die tijd ligt gelukkig godvergeten ver achter ons. Vandaag de dag weten we hoe belangrijk het is om emoties niet weg te stoppen, maar bespreekbaar te maken. Benoem het als een kind boos of verdrietig is, en leer hem of haar vooral hetzelfde te doen. Maak vooral duidelijk dat alle emoties heel normaal zijn. Plus: zoek samen naar manieren en uitlaatkleppen om met die emoties om te gaan.

6. Breng ze zelfbeheersing bij

Amerikanen noemen het de zogenaamde marshmallow test, waarbij kinderen alleen gelaten worden in een kamer met daarin alleen zij en een marshmallow. Van te voren vertel je ze dat ze de marshmallow meteen kunnen opeten, maar dat, als ze een kwartier wachten, niet één maar twee marshmallows krijgen. Deur dichtdoen en kijken wat er gebeurt… De moraal van het verhaal is dat het goed is om kinderen te leren om af en toe zichzelf te beheersen, omdat ze daar later meer profijt van hebben.

7. Laat kinderen vooral veel spelen

Of het nou binnen of buiten is (liever buiten!), de crux is dat ze helemaal kunnen doen wat ze zelf willen. Geen schermen, maar liefst ook zo min mogelijk inmenging van ouderen: gewoon ongestructureerd, creatief kunnen spelen is goed voor de bevordering van intellectuele, fysieke en emotionele vaardigheden. Zeker als dat met andere kinderen gebeurt is het een geweldige boost voor sociale vaardigheden.

8. Papa en mama: leg je mobiel eens weg

Ja, die tablet ook. En die tv mag ook best uit. Mag = moet. Volledige aandacht voor elkaar, graag. Gelukkige kinderen en volwassenen kijken minder tv dan ongelukkige mensen.

9. Samen eten

Het lijkt zo simpel, en dat is het ook. Het is bewezen dat gezinnen die samen eten, gelukkiger zijn (evenals dat ouders minder vaak scheiden als er samen gegeten wordt).

Lees ook: Hoe ik dacht over opvoeden totdat ik kinderen kreeg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Time

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 tips om kinderen op te voeden tot gelukkige kinderen
Sluiten