Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 10 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Wetenschap zegt: op deze 5 manieren voed je gelukkige kinderen op

Moeders zijn kampioen in zich schuldig voelen. Schuldig omdat we onze kinderen achter een iPad parkeren als we even geen zin hebben om te spelen, omdat we ze kipnuggets voorschotelen in plaats van quinoa en omdat we niet weten voor we in vredesnaam tijd vandaan moeten halen om overblijfmoeder te zijn. 

Maar is dat schuldgevoel terecht of vooral iets wat je jezelf hebt aangepraat? Spoiler: waarschijnlijk dat laatste. Als je het goed wil doen als moeder, kun je beter deze 5 door de wetenschap gesteunde theorieën naleven.

1. Ga aan het werk

De Harvard Business School ontdekte dat kinderen gebaat zijn bij werkende moeders. Het onderzoek werd gedaan onder 50.000 volwassenen in 25 verschillende landen. Zo ontdekten ze dat dochters van werkende vrouwen vaker een studie volgden, vaker een leidinggevende baan kregen en meer verdienen. Geen dochter? Je doet ook je toekomstige schoondochter een lol. Zoons van werkende moeders steken vaker hun handen uit de mouwen in het huishouden en trouwen vaker met werkende vrouwen. Bovendien hebben kinderen van werkende moeders ook nog eens minder kans op obesitas.

2. Breng ze (belachelijk) op tijd naar bed

Ouders die hun kroost naar bed brengen als de zon nog schijnt hebben niet alleen meer Netflix-uurtjes, maar ook gelukkigere kinderen. ‘Onderzoek laat stelselmatig zien dat kinderen die vroeg slapen daar fysiek en emotioneel profijt van hebben en zich cognitief beter ontwikkelen.’ Laat naar bed gaan en als ouder ernaast blijven zitten tot je kind slaapt, wordt het sterkst in verband gebracht met een verstoord slaappatroon. Kinderen ouder dan drie jaar die op onregelmatige tijden naar bed gaan, hebben ook vaker slaapproblemen.

3. Leg je telefoon opzij

Ouders die vergroeid zijn met hun telefoon hebben vaker kinderen met gedragsproblemen. Ouders die aangeven dat ze hun telefoon vaak checken, zich verloren zonder telefoon en naar hun telefoon grijpen als ze zich eenzaam voelen, gaven ook vaker aan dat de relatie met hun kind niet soepel verliep. Dat uitte zich in de vorm van protesterende kinderen, kinderen die hun gevoelens niet uiten, agressief gedrag en huilbuien vertoonden.

4. Voor je kinderen zingen

Voor baby’s zingen houdt ze twee keer langer kalm dan wanneer je tegen ze praat. Kinderen die vaak worden toegezongen, blijken later sociaal gezien een stuk beter te communiceren. De stem van de moeder werkt op kinderen geruststellend. Slaapliedjes zingen zorgt niet alleen voor emotioneel welzijn, maar heeft zelfs effect op de schoolprestaties van een kind later. Het maakt daarbij overigens niet uit of je ‘Slaap je kindje slaap’ of Beyoncé zingt dus take it away.

5. Ren met ze rond

Actieve moeders hebben actievere kinderen die een stuk gezonder zijn dan hun minder actieve leeftijdsgenootjes. De onderzoekers zien een direct verband tussen actieve moeders en actieve kinderen. Zwetende moeder = gezond kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pure wow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme