Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 15 sep 2017

Gelukkige kinderen worden opgevoed door ouders die deze twee dingen doen

In de manier van opvoedstijl door ouders blijkt dat gelukkige kinderen ontstaan bij ouders die hun kinderen niet te veel onder de duim houden en warm zijn. Dit blijkt uit een onderzoek onder leiding van Dr. Mai Stafford.

Gelukkige kinderen

Het nieuwe onderzoek van het UCL (University College London) volgde gedurende lange tijd een grote groep kinderen vanaf de geboorte. Nu, 60 jaar later, hebben de inmiddels volwassen proefpersonen aangegeven hoe zij hun opvoeding hebben ervaren, in combinatie met hun mentale gevoelens. En zo ontdekten de onderzoekers wat gelukkige kinderen in hun opvoeding hebben meegekregen.

Mensen wiens ouders warmte toonden en heel benaderbaar en aanwezig waren voor hun kinderen, lieten een hogere score zien op levensgeluk en een positieve mentale gemoedstoestand

Privacy

Overheersende en bepalende ouders lieten kinderen geen eigen beslissingen nemen en creëerden zo afhankelijkheid. Daarnaast respecteerden de overheersende ouders de privacy van hun kinderen niet en mochten ze geen eigen mening hebben. De negatieve impact hiervan was nog merkbaar op late leeftijd. Het effect is zelfs zo sterk dat de onderzoekers het vergelijken met de schade zoals het verlies van een geliefde of familielid.

LEES OOK: deze infographic laat mooi zien wat er nog meer zorgt voor gelukkige kinderen.

Sterke basis

Mensen wiens ouders warmte toonden en heel benaderbaar en aanwezig waren voor hun kinderen, lieten een hogere score zien op levensgeluk G§ en een positieve mentale gemoedstoestand. Het positieve effect van warme ouders, die een sterke emotionele band met hun kinderen vormen, is dat deze kinderen een sterke basis krijgen om de wereld te verkennen.

Wat het mij als moeder van drie jonge kinderen zegt is dat hoe moeilijk het ook is om los te laten, je zult eraan moeten. Je helpt je kinderen alleen maar door er liefdevol voor ze te zijn, goed naar ze te luisteren en de kunst van het loslaten aan te leren. Het moeilijkste dat er is, maar iets waar ik zeker aan wil werken als ik dit onderzoek lees.

Dit onderzoek over wat gelukkige kinderen maakt, werd gepubliceerd in ‘The Journal of Positive Psychology’ in 2015.

Spring.org

Reageer op artikel:
Gelukkige kinderen worden opgevoed door ouders die deze twee dingen doen
Sluiten