Let it go! Zó word je een gelukkige ouder

Het ouderschap kan challenching zijn. Het levert je veel op, maar het kan je ook veel kosten: je geduld, je slaap.. Doordat het ouderschap een uitdaging is, kunnen we soms vergeten hoe we gewoon gelukkig kunnen zijn midden in de chaos.

Overweeg eens welke van deze 11 dingen jou weerhoudt van een gelukkig ouderschap. De belangrijkste les: laat gaan en sta jezelf toe een gelukkige ouder te zijn. Voor je kind én voor jezelf.

1. Zou moeten zijn..

Door onze eigen opvoeding zijn we nog wel eens geneigd om te geloven dat ouderschap daarop hoort te lijken. Als je je vasthoudt aan de manier waarom dingen ‘zouden moeten zijn’, mis je misschien te genieten van hoe het werkelijk is.

2. Scores bijhouden

Elkaar overtreffen is iets wat in het ouderschap veel voorkomt. Columnist Peter schreef er al eerder over, maar wat heeft het voor zin? Welke ouder doet meer? Wie is het meest consistent? Welke moeder draagt het meest bij in de klas van je kind? Score bijhouden verspilt energie, doe gewoon waar jíj achter staat en voel je niet verplicht door hoe anderen het doen.

3. Forceren

Als ouder is het natuurlijk je taak om grenzen aan te geven, maar als een kind consequent een grens overgaat, dwing hem niet alleen om daarmee te stoppen. Vraag jezelf en je kind af: ‘Waarom gebeurt dat?’ en je zult zien dat kinderen eerder zullen luisteren. Dat levert weer minder strijd en frustratie op voor jullie beiden.

LEES OOK: 19 (verrassende) geheimen van gelukkige gezinnen

4. Schreeuwen

Als je jezelf betrapt op schreeuwen, vraag jezelf dan af: heeft dit geschreeuw je relatie met kind sterker gemaakt? Schreeuwen gebeurt meestal als je boos bent en dat intimideert kinderen weer. Let eens op wanneer je gaat schreeuwen, onder welke omstandigheden en hoe vaak? Vervolgens kun je deze scenarios de volgende keer anders benaderen.

5. Je hoeft niet perfect te lijken

Een perfecte ouder bestaat niet. Leer juist te houden van je imperfecties, lach eens om de fouten die je maakt. De beste ouders willen leren, veranderen en verbeteren.

6. Je zorgen maken

Wanneer je piekert zal je kind dit ook merken en daar voelt je kind zich ook niet veiliger door, het leert je kind eigenlijk om in angst te leven. Laat je zorgen los en vertrouw erop dat het vaak wel goed komt.

LEES OOK: Dit is wat mensen volgens onderzoek écht gelukkig maakt

7. Het voedselgevecht

Leid, moedig aan en bereid gezond voedsel voor. Laat je kind zijn of haar voorkeuren uitspreken. Een bepaald aantal happen bij een maaltijd forceren helpt echt niet, dan zet je jezelf in voor een strijd aan tafel.

8. Jouw rol als evenementencoördinator

Als je het idee hebt dat je de loopband niet kunt bijhouden wat betreft ouderschap, neem je misschien wel te veel verantwoordelijk voor de tijd van je kinderen. Je hoeft je kind niet constant te vermaken, momenten van verveling laten kinderen ook verantwoordelijkheid nemen van hun eigen tijd.

9. Vergeet niet voor jezelf te zorgen

Als een ouder zet je misschien jezelf weleens op de tweede plek. Maar je moet jezelf niet opgeven, alleen omdat je een ouder ben. Wanneer je je basisbehoeften negeert, leer je je kinderen dat wanneer zij opgroeien, ze niet voor hunzelf hoeven te zorgen.

LEES OOK: 4 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkige kinderen op te voeden

10. Eenzijdige beslissingen

Als ouder heb je vaak het laatste woord. Jij en je kind zullen beide gelukkiger zijn als je je kind er bij betrekt, betrek je kind bij beslissingen die van invloed zijn op hem. Door kinderen het besluitvormingsproces te laten zien, geef je hen de mogelijkheid om in de toekomt hun eigen goede beslissingen te nemen.

11. Negatieve berichten

Kinderen krijgen natuurlijk vaak herhalingen te horen: schreeuw niet zo, wat ben je stil, je vraagt heel veel, je bent veeleisend, je bent druk, stop eens met zoveel bewegen, lach eens wat meer, noem maar op. Je kunt veel positiever reageren mét dezelfde boodschap: ‘Je bent te spraakzaam’ veranderen in ‘Je maakt echt gemakkelijk vrienden’.

Reageer op artikel:
Let it go! Zó word je een gelukkige ouder
Sluiten