Sherita Jager
Sherita Jager Kids 25 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Gelukslessen die je kunt leren van jouw kleuter

Met het drukke bestaan als moeder vergeten we soms te genieten, stil te staan, of rust te nemen. Maar hoewel ons gezin vaak de reden is van deze drukte, zijn het juist ook onze kinderen die wijze gelukslessen voor ons in petto hebben. Wat kun jij leren van jouw kleuter?

Zoveel moet je sparen voor een gelukkig pensioen

Ergens volledig in op gaan

De gemiddelde driejarige bezit een schat aan kwaliteiten die wij als volwassenen allang hebben verloren. Eén daarvan is aanwezig zijn in het nu. Als ons kind met blokken aan het spelen is, is hij daar voor de volle 100% mee bezig. Als hij op de trampoline aan het springen is, denkt hij aan niets anders.

Een kleuter is maar met één ding tegelijkertijd bezig, en hij doet dit met volledige overgave. ‘Even’ kleuren? Of ‘even’ naar de speeltuin? Nee! Als een kleuter iets doet, doet hij het goed ook.

Deze opperste concentratie, aanwezig zijn en er volledig voor gaan, is de sleutel tot vrede en geluk. De trend in meditatie en mindfulness laat de behoefte aan deze state of mind zien.

Met zoveel uren werken ben je het meest productief en gelukkig

Snel beslissingen nemen

Een kleuter zal niet twijfelen tussen links of rechts, springen of blijven staan, een zandtaartje kapot maken of niet. Een gemiddeld kind maakt een beslissing snel en kijkt niet meer om.

Uit onderzoek blijkt dat succesvolle mensen dezelfde karaktereigenschap bezitten. Dit heeft natuurlijk deels te maken met de concentratieboog van een kind, maar toch is het een les die wij kunnen leren van onze kleuter.

Twijfelen, opnieuw alle voor- en nadelen overwegen, of verschillende scenario’s uitstippelen is zonde van je tijd, en vaak totaal overbodig, want diep in je hart weet je vaak allang wat je goed voor je is, en wat je wilt.

Maling hebben aan wat anderen van je denken

In een prinsessenjurk naar school? Love it! Zingen in de supermarkt? Jeej! In je onderbroek naar de speeltuin? Waarom niet? Buiten de lijntje kleuren en je eigen pad volgen, is iets wat we steeds minder doen naarmate we ouder worden.

Ineens wordt het heel belangrijk wat anderen van ons denken, hoe het hoort en voor we het weten lopen we in een mars waar we eigenlijk nooit in wilden lopen. Omhels je imperfecties en heb maling aan wat anderen hebben!

Levenslessen van een kleuter op vakantie

Zeker zijn van jezelf

Lach je tanden bloot, ook al heb je er pas zes! Laat je buik aan iedereen zien die er niet om vraagt en dans in je blote billen uit de maat.

Kleuters hebben geen schaamte en zijn zelfverzekerd. Wij vergeten wel eens écht te lachen – want oh jee, straks zien ze mijn scheve tanden! -, trekken kleren aan die ons lichaam verhullen, of vergeten te genieten omdat we te druk bezig zijn met wat anderen van ons denken.

Maar zeg nou zelf, het allerbelangrijkste is toch dat je heerlijk kunt genieten, en wat maakt het uit wat anderen dan van je denken?

Wat we kunnen leren van ongelukkige stellen

Blijf nieuwsgierig

Mamaaaaa, wat is daaaaaaat? Kun jij je nog herinneren dat je zó geïnteresseerd was in iets? Dat je het gewoon móest weten? Hoe iets werkte, wat iets was, of hoe iets voelde? Omhels dat innerlijke kind en blijf nieuwsgierig.

Nieuwsgierigheid is de bron van ontdekking, het begin van nieuwe avonturen en het nemen van spannende paden. Je bevordert je persoonlijke ontwikkeling én stapt sneller uit je comfort zone als je je nieuwsgierigheid volgt.

Vergeef en vergeet

Een kind vergeeft en vergeet snel. Het ene moment rollen er dikke tranen van verdriet uit de ogen, of liggen kinderen stampvoetend op de grond van woede, maar het volgende moment zitten ze te lachen tot ze erbij neervallen. Hoe heerlijk is dat? Als je boos of verdrietig bent, gooi je er alles uit, en dan ben je er ook meteen van af. No hard feelings!

Deze 3 simpele (dagelijkse) dingen zorgen voor gelukkige kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Gelukslessen die je kunt leren van jouw kleuter
Sluiten