Redactie
Redactie Persoonlijk 9 okt 2017

Onderzoek bewijst: gemene vrienden zijn juist je beste vrienden

Het mooie van vriendschappen, is vaak dat het vaak verschillende soorten vrienden zijn. Zo heb je die vriendin waar je ontzettend goed mee kan lachen, eentje om mee te sporten en hopelijk ook een paar waar je goede gesprekken mee kan voeren. Gemene vrienden, die mieter je er gelijk uit. Of toch niet…?

Tijdens m’n studententijd had ik een vriendinnetje waar ik regelmatig mee in de clinch lag. Los van de momenten waarop we lol hadden (zowel in de collegebanken als ‘s avonds in de kroeg), kon ze me af en toe ook flink afbekken en was ze boos op me. Variërend van waarom ik haar niet had gezegd dat ze dat hoofdstuk ook moest leren voor het tentamen (zie ik eruit als de docent?) tot dat het voor mij toch een kleine moeite was om even dat boek bij haar langs te brengen (zie ik eruit als een postbode?). Het resultaat: gedoe.

Liever vriendschappen met minder gedoe

Ook al duurden ruzies nooit lang, ze konden behoorlijk ontploffen. Beter gezegd: zij kon behoorlijk ontploffen. Nou ben ik zelf niet bepaald op m’n mond gevallen en schuw ik de confrontatie zeker niet (het zal dus heus ook wel eens aan mij gelegen hebben), uiteindelijk waren het toch de conflicten tussendoor die onze vriendschap de das omdeden. Ik ben daar niet heel erg rouwig om geweest: ik vind vriendschappen met minder gedoe nou eenmaal fijner.

Cruel to be kind

Zonde, want laat dat nou net de basis zijn voor een goede vriendschap, meent recent onderzoek van de Amerikaanse University of Plymouth. Mensen die hun vrienden beledigen of anderszins gemeen tegen ze doen, doen dat juist met de beste bedoelingen – claimt dat onderzoek. Het Engelse gezegde ‘people can be cruel to be kind’ – ‘mensen zijn soms wreed om aardig te zijn’ gaat volgens de onderzoekers op. Een vriendin zou je dan bewust een rotgevoel bezorgen, omdat ze denkt dat dat (op dat moment) beter voor je is. Kortom: ze wil je alleen maar helpen.

Gemene vrienden zijn juist de meest eerlijke

Dat is dus allesbehalve gemeen, maar juist uiterst eerlijk en empathisch. En daarmee worden gemene wezens plotsklaps de meest invoelende van je hele vriendenkring, en die moet je houden! Juist de vrienden die je recht in je gezicht durven te zeggen hoe ze tegen dingen aan kijken – ook als dat k*t hun strot uitkomt en je je er geheid rot door voelt – zijn enorm waardevol. Vrienden die bang zijn je te kwetsen en (daarom) niet eerlijk tegen je zijn, daar heb je niks aan. Sterker nog: dat zijn geen echte vrienden, aldus het vernietigende oordeel van de onderzoekers. Waarbij het verschil tussen gemeen en eerlijk vooral niet onderkend moet worden: eerlijk is fijn, gemeen is dat niet.

Lees ook: 11 x do’s en don’ts om echte vriendschappen te onderhouden

Science Daily

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: gemene vrienden zijn juist je beste vrienden
Sluiten