Redactie
Redactie Erop uit 2 juli 2015

Gemiddelde 2-jarige kan een tablet bedienen

Het is wonderlijk te zien hoe snel kinderen (lees: baby’s) de kunst van het swipen oppakken. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Iowa bestudeerden hoe baby’s en peuters zichzelf deze kunst aanleren.

De onderzoekers gebruikten hiervoor een tamelijk onconventionele wetenschappelijke methode: ze bestudeerden YouTube-filmpjes. Op basis van deze beelden (meer dan 200 filmpjes) van baby’s en peuters (tot 2 jaar) maakten ze een analyse van hoe de baby’s en peuters de tablet bedienden.

De reden voor deze alternatieve aanpak was begrijpelijk: om te voorkomen dat ze hun doelgroep moesten ‘verplichten’ tablets te gebruiken; iets waar veel ouders (en kinderartsen) logischerwijs niet heel enthousiast van worden.

Interessante feiten

Maar liefst 90 procent van de 2-jarigen beschikt over ‘gemiddelde vaardigheden’ om een tablet te bedienen. Dit geldt voor iets meer dan de helft van de kinderen tussen 12 en 17 maanden oud. Met ‘gemiddelde vaardigheden’ bedoelen de onderzoekers dat de kinderen hulp van de ouders nodig hadden om applicaties op de tablet te openen, maar dat ze de apps zelf goed konden gebruiken, los van enkele obstakels hier en daar.

De onderzoekers zagen ook dat het omslagpunt – het moment waarop kinderen niet langer hun beide handen en meerdere vingers gebruiken om te swipen, maar hiervoor hun wijsvinger gaan gebruiken – bij de leeftijdsgrens van één jaar ligt.

Meer onderzoek

Het onderzoek moet het startpunt zijn van meer onderzoek naar hoe baby’s en peuters tablets gebruiken. Het meeste tot dusver gepubliceerde onderzoek richt zich op tabletgebruik van jonge kinderen, in plaats van op baby’s en peuters.

Want bij deze manier van onderzoek doen, vallen behoorlijk wat kanttekeningen te plaatsen. Zoals: hoe weet je precies hoe oud de bestudeerde baby’s en peuters zijn? (hoewel dat bij 2/3 van de video’s vermeld was, aldus de onderzoekers). En hoe weet je of je testgroep divers en daarmee representatief genoeg is om uitspraken te kunnen doen over een hele leeftijdsgroep? Kortom: genoeg reden voor meer onderzoek. Want dat apps en tablets ondenkbaar zullen zijn uit het leven van onze baby’s – vanaf heel jong al – is een feit!

Vanaf welke leeftijd liet jij je baby, peuter of kleuter met een tablet of smartphone spelen? Reageer op onze Facebook >

Reageer op artikel:
Gemiddelde 2-jarige kan een tablet bedienen
Sluiten