Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 18 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Hè? Dit wist je niet over DNA en je kind

Als de baby nog in je buik zit, ben je al druk aan het nadenken over hoe ie er uit zou komen te zien, maar je weet nooit zeker hoe de kleine er uit komt te zien. Zelfs als de baby in je armen ligt en zeker weet dat ie jouw kin en papa’s ogen heeft, weet je nog niet hoe dat allemaal gaat veranderen.

Deze verrassende weetjes over DNA wist je nog niet!

Genen en DNA zijn bijzonder

Met meer dan 3 miljard cellen, elk met een specifieke taak, is het lichaam een wonder. Sommige cellen helpen je te zien, anderen geven je gevoel voor smaak en nog weer andere cellen laten je rennen of een bal gooien. De complexe gen-pool kan van alles bepalen, tot hoe grappig je kind is tot of hij van erwten houdt.

Rood haar

Rood haar is een van weinige eigenschappen die door een enkel gen wordt beheerst, als de baby 2 kopieën dit gen krijgt, is de kans groot dat hij of zij vurige lokken heeft. Waarschijnlijk krijgt (of heeft) je kind dan ook een lichte huid en sproeten; hetzelfde gen zorgt er namelijk voor dat de huid gaat ‘klonteren’ in plaats van gelijkmatig gaat verdelen. Sproeten maar geen rood haar? Dan is er waarschijnlijk sprake van één kopie van het ginger gen.

LEES OOK: Wacht even! De reden van een snack attack is genetisch bepaald?

Gezichtsuitdrukkingen

Gezichtsuitdrukkingen kunnen erfelijk zijn. Een studie heeft aangetoond dat mensen die blind geboren zijn, veel meer geneigd zijn om de gezichtsuitdrukkingen van hun familieleden over te nemen op het gebied van concentratie, woede, walging, vreugde, verrassing en verdriet. Omdat het ging om blinde deelnemers, leerden ze deze uitdrukkingen niet te maken door te kijken naar familieleden, maar door een genetische band.

Haarverlies

Als je zoon uiteindelijk zijn haar dreigt te verliezen, is dat misschien niet ‘de schuld van’ aka genetisch bepaald door papa. Genen voor mannelijk haarverlies kunnen van beide ouders worden geërfd. Wetenschappers hebben meerdere genen ontdekt die een rol kunnen spelen bij haaruitval.

LEES OOK: ‘Jij bent zo’n prins. Zo’n zeldzame prins. Een genetisch wonder.’

Niet één gen

Je hebt misschien geleerd dat het vermogen om je tong om te vouwen (zie je het voor je?) en kuiltjes een eenvoudige genetische eigenschap is, gecontroleerd door één gen. Het is zelfs ooit gezegd dat als je simpelweg een overheersend exemplaar van dit gen zou hebben geërfd van een ouder, je in staat zou zijn om de tong truc te doen. De realiteit is ingewikkelder. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat identieke tweelingen niet allebei de tong-vouw-truc delen. Hoe vreemd!

Wanderlust gen

Er zijn veel mensen die van reizen houden, deze mensen zouden het wanderlust gen hebben. Mensen met dit gen hebben een hogere mate van rusteloosheid en nieuwsgierigheid. Ze vinden het leuk om nieuwe plekken te verkennen, het kan zijn dat de voorouders ook een geschiedenis met reizen hebben. De kans is niet heel groot dat jouw kleine dit gen krijgt of heeft: het komt slechts voor bij ongeveer 20 procent van de bevolking.

LEES OOK: Dit is de échte reden waarom jij linkshandig bent

Naaktslak en bananen

Wat? Komt ie: mensen en naaktslakken bestaan voor 70% uit hetzelfde DNA. Dat is nog niet alles, want mensen en bananen bestaan voor 50% uit hetzelfde DNA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hè? Dit wist je niet over DNA en je kind
Sluiten