Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 21 sep 2017

De genderneutrale opvoeding: ‘Mag ik dan ook geen jongensmoeder meer zijn?’

‘Boys will be boys.’ Muriel is al 9 jaar een jongensmoeder en vindt het heerlijk om daar vaak en veel over te schrijven en te bomen met haar vriendinnen. De discussie over de genderneutrale opvoeding ziet zij tot nu toe vanaf de zijlijn aan. Tijd om daar verandering in te brengen.

Eén van de redenen dat Famme een succes geworden is, komt door de artikelen die ik schreef over het zijn van een jongensmoeder. Het artikel ‘De 10 dingen die een jongensmoeder moet accepteren’ werd 440.000 keer gelezen en ‘Wat niemand je vertelt over het hebben van jongens’ 430.000 keer. Andere moeders herkenden zich erin en deelden het massaal. Met behulp van vriendinnen met alleen maar meisjes schreef ik vervolgens de meisjes equivalenten op. En weer een hit. Niks schijn van een genderneutrale opvoeding, pure jongens- en meisjesinzichten.

Genderspecifiek bezig?

Geen moment, werkelijk geen seconde speelde er in mijn hoofd dat ik genderspecifiek bezig was. Nee, ik heb mijn jongens niet specifiek als jongens opgevoed, het ging vanzelf. Mijn oudste is zo ongeveer geboren met een voetbal aan zijn been gekleefd en voordat mijn drie kereltjes van plan waren om mama of papa te zeggen kregen ze het wel voor elkaar om vrroeeem en auto (oto) te roepen. Het woord genderneutraal, laat staan het genderneutraal opvoeden van mijn jongens, is nooit een overweging geweest. Ik wist tot voor kort het bestaan van het woord niet eens. Net zoals de andere redacteuren op de redactie, die een mix van jongetjes of meisjes hebben. En vooral de meisjes vallen in de categorie stoer en broekendraagsters.

Ik heb zeker een aantal keer een roze polo shirt aangeschaft, totdat het moment kwam dat ertegen geageerd werd. Door mijn jongens welteverstaan. En dat begon al bij een jaar of vier oud. ‘Hè, nee mama, géén roze.’ Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om eens een goed gesprek met ze te gaan voeren. Dat dan zo zou verlopen: ‘Weet je het wel zeker schatje. Roze is heel normaal hoor, helemaal geen meisjeskleur, het is een kleur net als blauw of zwart of paars.’ Ik weet wel wat hun reactie hierop geweest zou zijn: ‘Mama, paars?!! Dat is echt niet chill, ik ben geen eenhoorn ofzo, duh…’ Boys will be boys.

Jongens jongens

Ik heb nu eenmaal jongens jongens gekregen en als ik een jongetje had gehad die interesse had getoond voor jurkjes, barbies, roze kleding of lang haar met eenhoorn haarspeldjes; het had mij echt niet uitgemaakt. Niet voor wie zij zijn en hoeveel ik van ze hou. Toch zal ik altijd kleding blijven kopen die stoer is. Dat HEMA de jongens- en meisjeskleding door elkaar gaat laten lopen zonder jongens- of meisjeslabel eraan, vind ik prima. Dat ze er een groot ding van gemaakt hebben vind ik vooral een goeie pr-stunt; marketingafdeling HEMA well done. Het kost mij hoogstens iets meer zoeken naar de stoerste t-shirts en broeken. Want wee je gebeente als ik straks thuiskom met kleding die neigt naar meisjeskleding. Ik word gefileerd, met rollende ogen bekogeld en doodgezwegen totdat ik met hangende pootjes de kleding terugbreng.

Ik ben team ‘wees vooral jezelf’ en zal mijn jongens niet genderneutraal opvoeden. Mijn jongens worden NORMaal opgevoed en krijgen de normen en waarden mee die hopelijk iedereen nastreeft in dit vrije land: laat mensen in hun waarde en geef iedereen de ruimte om te zijn wie ze willen zijn. En laten we vooral niet beginnen over de muisjes van De Ruyter. Blauwe muisjes, roze meisjes, gooi ze door elkaar.

Een paar jaar geleden woonde ik in Zuid Afrika – de regenboognatie – en ik ontwikkelde diepe respect voor Nelson Mandela. Een van zijn meest beroemde uitspraken is voor mij hoe we in het leven zouden moeten staan met elkaar:

‘No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite.’

I rest my case.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De genderneutrale opvoeding: ‘Mag ik dan ook geen jongensmoeder meer zijn?’
Sluiten