Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 5 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze geniale tips helpen bij het voorkomen van de griep

De tijd van de griep is weer aangebroken, en vrijwel iedereen is de klos. Uiteraard zijn we dit liever niet, want je kunt er behoorlijk lang gevloerd door zijn. Om dit te voorkomen zijn er een aantal dingen die je kunt hanteren.

De 8 tips hieronder zorgen dat jij de dans ontspringt en de griep de baas bent:

1. Vitamine D

Of je nou vitamine D haalt uit voeding of vanuit de zon zelf, het is broodnodig voor een gezond immuunsysteem. Nu de herfstperiode haar intrede heeft gemaakt laat de zon zich nog maar weinig zien. Neem daarom vitamine D supplementen en vul eventuele tekorten vroegtijdig aan.

2. Hydrateer

Ons lichaam bestaat uit 50 tot 60 procent water, om die reden is het belangrijk gehydrateerd te blijven. Vocht maakt dat de lichamelijke processen optimaal functioneren. Daarnaast speelt water een cruciale rol in het verontreinigen van ons lichaam. Gifstoffen verlaten het lichaam en onderhouden een goed immuunsysteem, zonder dat – loop je hoe dan ook risico op griep.

3. Beweeg

Beweging maakt je gelukkiger, gezonder en energieker. Het is soms lastig om de motivatie op te brengen, maar denk aan het gevoel wat je eraan overhoudt. Het verlaagt het aantal stresshormonen in het lichaam, en dat is fijn, aangezien stress impact heeft op het immuunsysteem. Daarnaast is bewegen de ideale manier om infecties eruit te zweten. Het soort beweging doet er niet toe, kies iets wat jij leuk vindt om te doen.

4. Slaap

Misschien word je al moe bij het lezen van ‘slaap’ (quilty!). Nee, het is niks nieuws, maar ja: het is heel belangrijk. Wanneer je slaapt herstelt het lichaam zich, en komt de geest tot rust. Bij een tekort aan slaap raakt je immuunsysteem in de war, en wanneer dit het geval is ben je eerder vatbaar voor de griep. Probeer minimaal nachten van 7 tot 8 uur te maken, zo houd je jezelf krachtig.

5. Voeding

Eten kan veel voor de mens doen, zowel goede als slechte voeding. Goede voeding ‘voedt’ het lichaam, terwijl slechte voeding je eerder vatbaar maakt voor ziektes. Naast suiker zijn dingen als: gluten, zuivel en soja, voedingswaren die ontstekingen in de hand kunnen helpen. Richt je daarom op zoveel mogelijk verse voeding. Geen pakjes en zakjes vol met suikers en andere toevoegingen maar hele voedingswaren.

6. Knoflook

Knoflook bevat zwavelhoudende verbindingen die medicinale eigenschappen hebben (volg je het nog?). Deze verbindingen werken als ziektebestrijding tegen verkoudheid of griep. Het is een echte ontsteking killer. Kies wel voor de verse variant, knoflook saus will not do. Pers rauwe teentjes door menig gerecht. Het is lekker, en de voordelen maken het des te aantrekkelijker. Tip: de geur van knoflook doe je teniet met peterselie.

7. Probiotica

Stress, eetgewoontes en gifstoffen kunnen de verhouding van gezonde en ongezonde darmbacteriën in het lichaam belemmeren. De goede en slechte darmbacteriën moeten in verhouding zijn om gezond te blijven. Daarom is het aan te raden probiotica te slikken door middel van supplementen. Daarnaast is gefermenteerd eten zoals kimchi, zuurkool, augurken of kombucha een aanrader.

8. Vitamine C

Vitamine C is enorm belangrijk voor het immuunsysteem, wanneer je je ziek voelt is het dan ook niet verkeerd een beetje extra te nemen. Een teveel aan vitamine C plas je namelijk zo weer uit. Je kunt deze vitamine opnemen uit boerenkool, broccoli, spruitjes, aardbeien en meer groenten en fruit. Daarnaast kun je dit ook slikken door middel van supplementen. Dit alles weerhoudt jou en je gezin van de griep. Winning!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme