Redactie
Redactie Opvoeden 28 jul 2017

10 x tekenen dat je kind een genie (in wording) is

Ik heb nog nooit een moeder trots horen zeggen dat haar Marietje ‘heel lief is, maar jammer genoeg niet heel erg slim’. Dat staat in schril contrast met alle moeders die niet uitgepraat raken over hun kleine genie Finn ‘die iedereen verbaasd doet staan met zijn verbluffende intelligentie’.

Logisch, net als dat we allemaal onze kinderen de mooiste en de liefste vinden, denken we ook graag dat het op het domein der intelligentie ook wel snor met ze zit. Geen geduld om de CITO-toets af te wachten? Gelukkig kun je al in de eerste jaren van je kind vaststellen of je te maken hebt met een Einstein in the making door onderstaande checklist af te vinken. Maar hey, die nemen we ook een beetje met een korrel zout toch? Maar leuk om even te checken is het wel.

1. Je kind tikt iets te snel alle mijlpalen aan

Ruim vóór de eerste verjaardag loopt ‘ie al moeiteloos de kamer rond, tegen de tijd dat ‘ie anderhalf is kan er verdomd aardig gecommuniceerd worden en op z’n derde verjaardag schrijft ‘ie zelf z’n verjaardagskaarten. Oké, dat laatste is wellicht onmogelijk, maar you get our drift.

2. Je kind kan complexe patronen herkennen

Veel volwassenen hebben er nog steeds moeite mee, maar er bestaan peuters die in staat zijn om niet alleen maar patronen van pak ‘m beet kleuren en vormen te herkennen, maar ook al op jonge leeftijd doorhebben hoe gedrag en acties optreden en zich tot elkaar verhouden. Met andere woorden: je kind kan al op jonge leeftijd bovengemiddeld goed zaken observeren én onthouden.

3. Je kind blinkt uit in nieuwsgierigheid

Gezien het feit dat een kind zijn of haar moeder gemiddeld 300 vragen per dag stelt, is het zeer logisch dat elke moeder denkt dat haar kind geniaal is. Wist je dat 4-jarige meisjes het ergst zijn? Die stellen hun moeder maar liefst 390 vragen. Per dag, ja.

4. Je kind wil het naadje van de kous weten

Naast dat er ontelbaar veel vragen gesteld worden, reiken die vragen ook nog eens verder dan de oppervlakte. Dus niet alleen ‘is dat een dinosaurus?’, maar van elk verschillende soort dino precies de naam willen weten (en die vervolgens ook onthouden) of precies willen snappen hoe de motor van een auto in elkaar zit.

5. Je kind gaat graag om met oudere kinderen of volwassenen

Om de doodeenvoudige reden dat de kleine genie zich vaak een beetje verloren voelt tussen leeftijdgenoten omdat ze bij hen niet gemakkelijk aansluiting vindt.

6. Je kind kan zich enorm goed concentreren

Geef een bolleboos een taak en hij zal niet rusten voordat de taak naar tevredenheid afgerond is. Die volharding zorgt ervoor dat ze zich, vaak zonder zich te laten afleiden door iets of iemand, met een enorme focus aan een bepaalde opdracht kunnen werken. Of dat nou een rekensom, game of Rubiks kubus is.

7. Je kind ontpopt zich in gezelschap vaak als leider

De combinatie van hun ‘volwassenheid’ en organisatorische kwaliteiten maakt dat bovengemiddeld intelligente kinderen zich in een groep vaak opwerpen als leider, of dat de groep hen automatisch als zodanig aanwijst. Ook al zijn veel (wereld)leiders niet per se aardige of goedwillende mensen, ze zijn over het algemeen wel allemaal zeer intelligent (met Trump als uitzondering op de regel).

8. Je kind is een fervent lezer

Los van het feit dat hele slimme kinderen al vaak op jongere leeftijd leren lezen, doen ze het zodra ze het kunnen, ook nog eens veel vaker en fanatieker dan leeftijdgenoten. Als je kind liever naar de bibliotheek gaat dan naar z’n voetbaltraining, is dat een teken aan de wand.

9. Je kind is uniek

Dat zijn ze natuurlijk allemaal, maar bij een buitengewoon intelligent kind uit zich dat ook door een eigen originele en vaak unieke blik en gedachtengang. Een rijke fantasie in combinatie met de wens om telkens op een nieuwe manier naar de wereld te kijken, dat idee.

10. Je kind is niet perfect

Ook een zeer intelligent kind maakt fouten of gedraagt zich soms onhandelbaar. Eind goed, al goed: dan hebben we dus godzijdank toch allemaal een genie thuis zitten!

Tot slot als cherry on top om voor eens en altijd een einde te maken aan de discussie: Kinderen erven intelligentie van hun moeder

Reader's Digest

Reageer op artikel:
10 x tekenen dat je kind een genie (in wording) is
Sluiten