Genieten van het luisteren naar de stilte

Famme’s Muriel kan intens genieten van muziek, van het gekir van haar kinderen en het horen kletteren van de douche waar haar man onder staat. Maar nog het meest geniet zij tegenwoordig van het luisteren naar de stilte…

Terwijl ik deze column tik heb ik mij net verplaatst van mijn eigen huis naar een rustig lunchtentje in het pittoreske Naarden Vesting. Mijn huishouden is nogal vol te noemen. En waar ik vroeger geen genoeg kreeg van drukte en dynamiek om me heen, streef ik naar zen-momenten in mijn eigen huis, maar als dat niet lukt vertrek ik.

Een lastig, zo niet schier onmogelijk, streven om rust in huis te creëren met drie volwassenen, drie kinderen, een grote hond en een te runnen huishouden. Want het betekent altijd geluid om je heen. Er draaien dagelijks twee wassen, twee drogers, een afwasmachine en er wordt stof gezogen.

Op het schreeuwen na slorp ik de geluiden op

Mijn jongens kunnen flink kabaal maken: rennen, stampen, stoeien, duplo omgooien, Kapla-torens afbreken, autoraces door het huis organiseren, kussengevechten houden, lachen, kirren, huilen en schreeuwen. En op het schreeuwen na slurp ik deze geluiden op. Ze horen bij het geluk dat ik drie gezonde jongens heb gekregen. Ze staan symbool voor emotie, voor troosten, blij zijn, delen en vooral opgroeien.

Zinloze geluiden

Zodra er echter geluiden bij komen, gaat het mis. De hond gaat blaffen, de wasmachine centrifugeert en de muziek staat aan. Te veel, ik kan er niet meer tegen. Sinds het moederschap en de hectiek die dagelijks in huis heerst, erger ik me kapot aan elke toevoeging van geluid die wat mij betreft zinloos is. Een goed voorbeeld hiervan zijn de huishoudelijke apparaten. In mijn keuken staan ook de wasmachine en droger. Ze zijn niet van ons, want we huren dit huis. Ik erger me echt aan het lawaai van de draaiende wastrommel. Te veel onnodige geluidsprikkels. Niet nodig.

Zen droomhuis

Heel soms, als alles in huis slaapt luister ik naar de stilte. Je voelt het leven door de muren naast je en ik besef me dat ik veel en vaak moet stilstaan bij het geluk van het geluid in mijn leven. Voor ik het doorheb, zijn mijn knullen uitgevlogen en ligt onze jonge hond als oudje op zijn kussen. Ik denk aan de komende verhuizing naar ons nieuwe huis volgend jaar. Ons nieuwe leven in ons zen-droomhuis en ik neem me voor om te investeren in het terugdringen van de onnodige geluiden, zodat ik kan genieten van het geluid van mijn leven.

Naschrift
Whirlpool vroeg Famme’s Muriel te beschrijven wat voor haar geluid betekent in haar huishouden. Waarvan akte! De nieuwste Whirlpool Zen machines claimen de stilste machine op de markt te zijn. De allernieuwste toevoegingen aan de loot bevatten ‘6TH SENSE live technologie’. Met behulp van een app kun je de machines besturen en controleren en dan dit: je kunt hele flessen wasmiddel van wol, kleur tot wit in de machine gooien, waarna de machine zelf bepaalt welk en hoeveel wasmiddel er nodig is voor je wasgoed. Kijk, dat noem ik meedenken met het drukke leven van een groot gezin.

Je krijgt nu tot € 250 terug bij de aanschaf van een Whirlpool wasmachine, te koop bij onder andere Wehkamp.

Reageer op artikel:
Genieten van het luisteren naar de stilte
Sluiten