Gerbrich (36) raakte op haar 17e zwanger: ‘Ik deed maar wat’

We worden met zijn allen steeds later vader of moeder. Gerbrich (36) is moeder van vier kinderen en haar eerste zoon kreeg ze toen ze net achttien jaar oud was. Dat zette haar leven op zijn kop. Nu is haar oudste zoon even oud als zij toen ze hem kreeg. Speciaal voor Famme blikt ze terug op haar eerste zwangerschap en haar leven als jonge moeder.

Niet secuur

Gerbrich: ‘Ik had nooit de ambitie om heel jong moeder te worden. Wel wist ik altijd zeker dat ik kinderen wilde. Ik had al een tijdje een vriend en ik was niet altijd even secuur als het ging om het slikken van de pil. Op een gegeven moment voelde ik me heel erg misselijk en werd ik niet ongesteld. Ik had er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat ik zwanger zou kunnen zijn, tot de huisarts een test bij me deed. Die gaf twee streepjes aan.’

‘Ik schrok me in eerste instantie wild. Een kind! Die zag ik niet aankomen. Ik was zeventien en zat in de vierde klas van de havo. Ik weet nog goed dat de huisarts me meteen feliciteerde met mijn zwangerschap. Ze wist dat ik jong was, dus ze had ook anders kunnen reageren. Ik was er meteen over uit dat ik ons kind wilde houden. Mijn vriend (toen 21) dacht er hetzelfde over. Al snel zijn we samen in zijn huis gaan wonen.’

Andere toekomst

‘Mijn ouders vonden het minder leuk dat ik zwanger was. Ik weet nog dat mijn vader zei dat hij me moest feliciteren, maar dat hij het er niet mee eens was. Op dat moment vond ik het wel knap dat mijn vader het deed. Ze legden me uit dat ze een heel andere toekomst voor hun dochter in gedachten hadden en dat dit als donderslag bij heldere hemel kwam. Ik zou de havo niet kunnen afmaken, dat vonden ze lastig. Uiteindelijk hebben ze mijn zwangerschap geaccepteerd. Ze hebben me tijdens en na mijn zwangerschap geholpen zoveel ze konden.’

Ik was zelf nog maar een kind, dat zorg nodig had

‘Mijn zwangerschap verliep gelukkig perfect. Bizar genoeg had ik weinig last van stress of angst. Ik liet het gewoon over me heen komen. Ik deed mijn best om me goed in te lezen, maar was niet bang voor de dingen die zouden kunnen gebeuren tijdens mijn zwangerschap. Ik stond heel relaxed in het leven. Als je jong bent maak je je minder druk om dingen, achteraf bekeken was dat best een groot voordeel.’

Geen makkelijk kind

‘Toen ik bevallen was van mijn oudste zoon stond mijn leven op zijn kop. Ik kon niet meer naar school, sprak niet meer met mijn vriendinnen af en kon al helemaal niet meer doen wat ik zelf wilde. Mijn zoon bleek geen makkelijk kind en huilde veel. Alle aandacht ging naar hem. Dat was wel eens moeilijk, vooral omdat ik zelf nog een kind was.’

‘Ik weet nog heel goed dat als er bezoek kwam, sommigen meteen hun goedbedoelde, maar ongevraagde advies op me afvuurde. Ze hadden vaak commentaar of vragen over de dingen die ik deed. Als ik een bekende tegen kwam op straat heb ik meerdere keren meegemaakt dat ze even onder zijn voetjes wilden voelen of hij het wel warm genoeg had. Of als hij even in de Maxi-Cosi lag te slapen, kreeg ik meteen te horen dat dit niet goed was en dat hij naar bed moest. Dat maakte me boos en onzeker. Ik begon me dan meteen te verdedigen tegenover die mensen. Heel vermoeiend vond ik dat.’

Lachen uit onzekerheid

‘Dat je als piepjonge moeder misschien minder voorbereid bent, kwam tot uiting toen mijn zoontje een aantal dagen op een rij heel erg aan het huilen was. Er kwam een vriendin over de vloer en zij vroeg waarom hij maar niet stil werd. Ik weet nog dat ik toen alleen maar een beetje stond te lachen, uit onzekerheid. Ze kwam met de suggestie om met mijn zoontje naar de dokter te gaan. Daar bleek dat hij oorontsteking had. Daar had ik geen seconde bij stilgestaan. Het enige waar ik mee bezig was, was overleven. Ik deed maar wat. Ik weet zeker dat me dat nu absoluut niet zou zijn overkomen.’

‘Toen mijn zoon 5 jaar was, ging ik weer naar school. Mijn vrienden en vriendinnen gingen gewoon naar school en daarbuiten hadden ze feestjes en leuke afspraken. Ik zat vaak thuis. Na dat besef ben ik begonnen met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werker. Ik leefde van een uitkering en ik besefte dat ik een diploma en werk nodig had om mijn kind een goede toekomst te bieden. Tijdens die opleiding heb ik mijn schooltijd een beetje kunnen inhalen. Ik ging weer avondjes uit en maakte nieuwe vriendinnen. Het contact met de meeste vriendinnen was namelijk langzaam verwaterd.’

Opnieuw zwanger

‘Kort nadat mijn oudste zoon een jaar was, raakte ik opnieuw zwanger. Toen onze kinderen 3 en 4 waren, kwamen mijn vriend en ik tot de conclusie dat het samen niet meer ging. In die tijd kon ik enorm bouwen op mijn oudere zus, die altijd voor me klaarstond. Ze paste vaak op als ik naar school ging, daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor.’

Ik stond als tiener een stuk relaxter in het leven

‘Met mijn huidige man kreeg ik nog twee kinderen, die zijn nu 7 en 8 jaar oud. Het grootste verschil met die zwangerschappen en mijn zwangerschappen als tiener is dat ik vroeger zo veel relaxter in het leven stond. Tijdens de zwangerschap van mijn jongste twee kinderen was ik bewuster van wat er allemaal mis kan gaan. Daar heb ik als tiener amper bij stilgestaan. Wel ben ik nu een stuk verstandiger en veel beter voorbereid. Mijn leven was bij de laatste twee zwangerschappen veel stabieler en dat brengt meer rust met zich mee.’

Vriendin-moeder

‘Als ik terugkijk ben ik blij dat ik zo jong moeder ben geworden. Ik ben nu pas 36 en mijn oudste is 17. Net zo oud als ik toen ik voor het eerst zwanger raakte. Ik merk dat ik een stuk energieker ben dan oudere moeders en dat ik ook een andere band heb met mijn oudere kinderen. Veel vriendschappelijker. Ik ben een beetje de vriendin-moeder. Ik sta dichtbij ze door het geringe leeftijdsverschil. Dat is bij de oudere moeders misschien anders. Grappig is dat mijn 17-jarige dochter laatst een vriend mee naar huis nam, die over zijn 50-jarige moeder begon. Mijn dochter vroeg hem toen of hij wilde raden hoe oud ik ben. Hij stond versteld van het antwoord. Daar kunnen we dan heel hard om lachen.’

‘Met het besef dat mijn oudste zoon (17) en dochter (16) nu makkelijk zelf ouders zouden kunnen worden, zeg ik ze bewust dat ze daar nog beter even mee kunnen wachten tot ze een stabiele basis hebben. Natuurlijk zal het ze lukken als het toch gebeurt, en zal ik ze met alles helpen. Er zitten veel voordelen aan jong moeder worden, maar eerst je eigen leven op de rit hebben maakt het allemaal net een stuk makkelijker.’

Heb jij ook een mooi, inspirerend, heftig of ontroerend verhaal? Iets dat je met andere vrouwen wil delen? We zijn op zoek naar verhalen van vrouwen, voor vrouwen. Heb je iets waarover je geïnterviewd wilt worden? Mail je verhaal in het kort naar [email protected] We nemen dan contact met je op.

Reageer op artikel:
Gerbrich (36) raakte op haar 17e zwanger: ‘Ik deed maar wat’
Sluiten