Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 31 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Bijzonder: Vrouwen met dit kenmerk krijgen significant vaker een jongetje

Er bestaan ontelbaar veel mythes over het voorspellen van het geslacht van ongeboren baby’s. Negen van de tien keer is het gebaseerd op niks. Maar Canadese onderzoekers beweren nu dat de beste manier om het geslacht van een ongeboren baby te voorspellen is, door de bloeddruk van de moeder te meten.

Stress leidt tot jongetjes

Voor het onderzoek – gepubliceerd in het American Journal of Hypertension– werd de bloeddruk van 1.411 Chinese vrouwen onderzocht. De vrouwen die een hogere bloeddruk hadden voordat zij zwanger raakten, kregen aanzienlijk vaker een jongen. De vrouwen waarbij een lage bloeddruk werd geconstateerd zetten vaker een meisje op de wereld. Het roept de vraag op of vrouwen, onder stress om een jongetje te krijgen, het geslacht van hun kind zo (onbedoeld) beïnvloeden.

Liever een jongen

Het bloed van de vrouwen werd onderzocht voordat ze zwanger raakten, en daarna. Voor het onderzoek werd ook genoteerd hoe veel de vrouwen rookten, en wat hun cholesterolgehalte was. De vrouwen die een meisje kregen hadden een gemiddelde bloeddruk van 103.3mmHg voordat ze zwanger raakten, en bij de vrouwen die een jongetje op de wereld zetten lag dit ruim 2,6 procent hoger. De reden dat dit onderzoek werd uitgevoerd is, omdat er in veel werelddelen, waaronder Azië, nog steeds veel ongeboren meisjes geaborteerd worden omdat ouders (of beter gezegd de overheid of maatschappij) liever een jongetje geboren zien worden.

Onderzoekers zeggen dat vrouwen met een gezonde bloeddruk (dus niet extreem hoog of laag) 50 procent kans hebben op een jongen of een meisje.

Ben je al zwanger? Dan kun je volgens Mama en Zo aan deze kenmerken voorspellen wat het wordt.

Lees ook:

 • Waar komt het stereotype blauw voor jongens en roze voor meisjes eigenlijk vandaan?
 • ‘Dit staat mij tegen aan gender reveal parties’
 • Zo zorg je ervoor dat je een jongetje krijgt (óf een meisje!)
 • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

  Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

  Reageer op artikel:
  Bijzonder: Vrouwen met dit kenmerk krijgen significant vaker een jongetje
  Sluiten